camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Literatuur

Meer vragen om censuur in bibliotheken VS

Amerikaanse bibliotheken kampen met steeds meer pogingen om boeken te bannen uit bibliotheken. De ­tendens zou zijn aangezwengeld door sociale media. Het gaat om boeken over lgbti of racisme.

vrijdag 26 november 2021 om 3.25 uur

Een van de gecontesteerde boeken. rr

Er is een nooit geziene toename van pogingen om boeken te verwijderen uit bibliotheken, stelt de American Library Association (ALA). De roep om censuur zou uit conservatieve hoek komen. ‘We zien een soort campagne om boeken te verwijderen’, zegt Deborah Caldwell-Stone, hoofd van ALA in The Guardian. ‘Vooral boeken die gaan over lgbti-thema’s en boeken over racisme. We zien een minachting voor beleid en een vorm van morele paniek over boeken en graphic novels in schoolbibliotheken die bedoeld zijn voor adolescenten.

In Utah is The bluest eye van Toni Morrison uit de schoolbib gehaald vanwege zijn ‘expliciete’ inhoud. In Virginia is Beloved van deze ­Nobelprijswinnares voorwerp van debat, tot bij de gouverneurs­verkiezingen. In Virginia protesteerden ouders tegen de aanwezigheid van lgbti-fictie op school. Een lid van de schoolraad vroeg om de boeken te verbranden. In The ­Washington Post schreef Maia ­Kobabe hoe haar alom geprezen boek ­Gender queer is verboden in Texas na klachten van ouders. (jst)

De podcasts van De Standaard