Franse vissers zullen vrijdag havens en Kanaaltunnel blokkeren
Franse vissers sorteren hun vangst in Boulogne-sur-Mer. Ze moeten een licentie hebben om te mogen vissen in Britse wateren, maar de aanvragen worden vaak geweigerd.   Foto:  AP

Vissers zullen vrijdag de toegang tot drie havens aan het Kanaal blokkeren en ook verhinderen dat vrachtwagens de tunnel bereiken. Dat heeft het nationale comité van Franse vissers aangekondigd. Ze eisen dat het Verenigd Koninkrijk snel visvergunningen aflevert.

De vissers zullen op zee de toegang voor ferry's blokkeren tot de havens van Saint-Malo, Ouistreham en Calais. Op het land zullen ze de toegang tot de vrachtterminal van de Kanaaltunnel voor vrachtwagens blokkeren. Dat zal ’gedurende enkele uren’ gebeuren, zei comitévoorzitter Gérard Romiti tijdens een persconferentie. Hij sprak van een ‘waarschuwingsschot’. ‘We willen onze vergunningen terugkrijgen.’

Londen: ‘noodplannen achter de hand’

De Britse regering bereidt zich alvast voor op de protestactie, zo laat de woordvoerder van premier Boris Johnson vrijdag weten. Londen zal de actie aandachtig opvolgen en houdt ook ’noodplannen’ achter de hand. Volgens de Britse regering moeten de Franse autoriteiten ‘ervoor zorgen dat er geen onwettelijke acties plaatsvinden en dat de handel niet getroffen wordt’. Het Nauw van Calais is voor Groot-Brittannië immers de belangrijkste handelsroute. Een blokkade van overzetboten of de treinen die via die tunnel sporen, kan de Britse economie treffen.

Britse regering geeft Frankrijk 48 uur om visserijconflict te ontmijnen

Tientallen aanvragen geweigerd

Er is al langer onenigheid tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over de visvergunningen na de Brexit. Parijs vindt dat de Britten te weinig vergunningen voor Franse vissers afleveren. Het gaat om vislicenties voor de wateren rond de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey, die niet ver van de Franse kust liggen.

Sinds de Brexit moeten Franse vissers er een licentie aanvragen, maar tientallen aanvragen zijn geweigerd. Vier op de tien aanvragen zouden worden verworpen. Dat is niet wat de Britten beloofd hebben aan Brussel bij hun vertrek uit de Europese Unie, zeggen de Fransen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in