Ook Australië overweegt politieke boycot Olympische Winterspelen
  Foto:  EPA-EFE

Australië overweegt een ‘diplomatieke boycot’ van de Olympische Winterspelen in Beijing. Dat zou betekenen dat Australische sporters begin volgend jaar wel naar China kunnen reizen, maar dat er geen vertegenwoordiging vanuit de staat aanwezig zal zijn. Dat schrijft de Australische krant ‘The Sydney Morning Herald’ op basis van ingewijden.

Eerder zei de Amerikaanse president Joe Biden al een boycot te overwegen. De Australische regering zou volgens de krant wachten op een beslissing van Biden voordat ze een definitief besluit maakt over de boycot. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken wilde nog niet reageren op de berichtgeving in de krant.

Ook de Britse premier Boris Johnson zou uit protest tegen de mensenrechtensituatie in China mogelijk niet naar het land afreizen, schreven Britse media vorige week.

Zowel het Verenigd Koninkrijk als de Verenigde Staten zijn nauwe bondgenoten van Australië. De drie landen sloten in september nog een nieuw veiligheidspact, Aukus. Daarmee willen ze de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific garanderen. Dat leidde tot kritische reacties vanuit China.