Hier buigt het kernkabinet zich over: discotheken toe, sluitingsuur horeca en alleen winkelen
Coronacommissaris Pedro Facon met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.  Foto: belga

De voorbereidende nota van het coronacommissariaat schetst geen fraai beeld van de epidemie in ons land. In de nota wordt gepleit voor ingrijpende maatregelen. Voor een periode van drie tot vier weken zouden bijvoorbeeld dancings en discotheken de deuren kunnen sluiten. Cafés en restaurants zouden om middernacht moeten sluiten. De federale topministers buigen zich vanavond over het rapport.

‘Sterke maatregelen die onmiddellijk ingaan’, kondigde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan in de Kamer. ‘Wachten betekent alleen nog meer miserie.’ Op vrijdag komt het Overlegcomité weer samen om die nieuwe maatregelen af te kloppen. Maar vanavond steekt het kernkabinet al de koppen bijeen. Dat doen ze op basis van het rapport van het coronacommissariaat.

De laatste coronacijfers zijn zeer alarmerend. ‘Duidelijk boven de curves, zelfs de meest negatieve curves’, schrijven de experts. Dus moeten er nieuwe maatregelen komen boven op de geldende regimes ‘voor een periode van drie tot vier weken’. Tot aan Kerstmis dus.

Sluitingsuur

De experts stellen voor om ‘binnenevenementen met bewegende activiteiten’ – denk aan fuiven, dancings, discotheken, maar ook private feesten – te verbieden. Huwelijksfeesten en begrafenissen kunnen nog plaatsvinden. Zaalsporten kunnen ook nog, maar dan wel zonder publiek. Buitenactiviteiten kunnen wel, maar die moeten tegen middernacht ten einde lopen. Burgemeesters zouden er dan op moeten toezien dat er voldoende circulatie is.

In het voorstel krijgen restaurants en cafés een sluitingsuur opgelegd om middernacht. Tafels worden beperkt tot maximaal vier personen, met uitzondering voor grotere gezinnen.

Hier buigt het kernkabinet zich over: discotheken toe, sluitingsuur horeca en alleen winkelen
Foto: belga

En winkelen zou het best weer alleen gebeuren om grote samenscholingen te vermijden.

In het onderwijs en in de jeugdactiviteiten komen er best ook bijkomende beperkingen. Alle activiteiten buiten de klas worden best geschrapt. Klassen worden gesloten bij drie besmettingen in plaats van vier. Contactonderwijs willen de experts zo veel mogelijk vrijwaren, maar ze dringen er wel op aan bij de regionale ministers van Onderwijs en Jeugd om extra maatregelen te treffen.

De experts stippen aan dat het privéleven een belangrijke motor van de epidemie is, maar voorlopig houden ze het bij een aanbeveling voor de oudere bevolking om op te letten. ‘Zelfs als ze gevaccineerd zijn, dienen contacten beperkt en beveiligd te worden.’

En ook het testbeleid krijgt een update. Gevaccineerden zouden nu enkel nog getest worden op dag 5 na een hoogrisicocontact.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig