Vandenbroucke hoopt inenting van kinderen in januari te laten starten
Twee prikken, maar een lagere dosis.  Foto: afp

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het Pfizer-BioNTech-vaccin tegen het coronavirus voor kinderen van vijf tot elf jaar. De dosis van het vaccin zal wel lager zijn. Als het van minister Vandenbroucke afhangt worden de eerste prikken in ons land vanaf januari gezet.

Aan het begin van de vierde golf woekerde het coronavirus al in de lagere school. Naar het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) over de vaccinatie van kinderen jonger dan 12 werd dan ook reikhalzend uitgekeken. Donderdag besliste het EMA om het licht op groen te zetten voor het Pfizer-BioNTech-vaccin voor kinderen vanaf vijf jaar, mits een aantal aanpassingen.

De dosis van het vaccin zal lager zijn dan in oudere leeftijdsgroepen. Wel zullen nog steeds twee prikken nodig zijn. Het EMA concludeert dat de voordelen van het vaccin bij kinderen van vijf tot elf jaar ‘opwegen’ tegen de nadelen, ‘zeker bij kinderen die een hoger risico lopen op ernstige covid-19’.

‘Mondmaskers werken, voor volwassenen én kinderen’

Het advies van het EMA gaat nu naar de Europese Commissie. Die beslist of het daadwerkelijk mag worden gebruikt voor de leeftijdsgroep. Daarna kunnen België en de andere Europese landen zelf beslissen of ze kinderen die jonger dan 12 zijn daadwerkelijk gaan vaccineren.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zei donderdag in Villa Politica dat hij de inenting van kinderen van vijf tot elf jaar in januari hoopt in te plannen in de vaccinatiecampagne. ‘De vaccinatiekalender zit de komende maanden al goed vol met de boosterprikken, maar als het van mij zou afhangen komt dat in de maand januari in onze campagne’, zei hij. ‘Ik denk dat iedereen daarmee gebaat is.’

Waarom prikken?

De kans dat een kind met covid-19 in het ziekenhuis belandt, is veel kleiner dan voor adolescenten en volwassenen. Bij kinderen met overgewicht is de kans op een ziekenhuisopname groter. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC benadrukte bij haar goedkeuring vooral de voordelen voor de kinderen zelf: minder ziektes, minder ziekenhuis­opnames en overlijdens én minder risico dat ze lessen moeten missen. Maar het vaccineren van kinderen helpt ook om besmettingen bij anderen te voorkomen.

Vandenbroucke: “Vaccinatie van kinderen wat mij betreft in januari”

Als het van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt wordt de inenting van kinderen van vijf tot elf jaar tegen het coronavirus in januari ingepland in de vaccinatiecampagne. Dat zei hij donderdagmiddag aan Villa Politica. Voor een formele beslissing is het echter nog wachten op een advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag het licht op groen gezet voor de toediening van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan kinderen van vijf tot elf jaar. Daarmee ligt nog niet vast dat ons land die kinderen ook effectief zal vaccineren: nog niet iedereen is daarvan overtuigd, gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdagmiddag aan in Villa Politica. Bovendien is het ook nog wachten op een advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-ethiek. Dat advies is wel al gevraagd.

De socialistische vicepremier is in elk geval voorstander van de vaccinatie van kinderen. “Ik denk dat iedereen daarmee gebaat is”, zei hij. De vaccinatiekalender zit de komende maanden al goed vol met de boosterprikken, maar als het van mij zou afhangen komt dat in de maand januari in onze campagne”, zei hij.

De ministers van Volksgezondheid komen zaterdagvoormiddag samen in de interministeriële conferentie om te beslissen over de concrete uitrol van het boostervaccin. Dat iedereen de kans zal krijgen om zich nog eens te laten inenten is al officieel beslist, maar de modaliteiten daarvan moeten nog worden afgeklopt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig