Frankrijk scherpt regels aan, maar wil niet weten van nieuwe lockdown
Gezondheidsminister Véran.  Foto:  REUTERS

In Frankrijk wordt een boostervaccinatie verplicht om een coronapas te behouden. De prik wordt beschikbaar voor alle volwassenen vanaf 18 jaar. Minister van Gezondheid Olivier Véran zegt dat de prik vijf maanden na de tweede inenting kan worden gegeven. Er komen verder geen nieuwe strenge maatregelen.

Minister Véran zei tijdens een persconferentie dat er geen nieuwe lockdown of avondklok komt. Frankrijk had tijdens een eerdere besmettingsgolf een strenge avondklok van 18 tot 6 uur. Wel worden mondkapjes op meer plekken verplicht en komt er een strenger beleid voor coronatoegangsbewijzen, die vaker nodig zullen zijn. Wie niet gevaccineerd is maar dankzij een negatieve test ergens heen wil, zal zich vaker moeten laten testen. De resultaten zullen maar 24 uur meer geldig zijn, in plaats van drie volledige dagen nu.

Om de nieuwe prikken snel te kunnen geven, gaan er weer meer vaccinatiecentra open, aldus de minister. De inentingen zullen al vijf maanden na de tweede vaccinaties gebeuren, een maand eerder dan tot dusver aangenomen. Senioren zijn al vanaf 15 december aan de beurt, de rest van de bevolking een maand later. De Franse gezondheidsautoriteit HAS zei eerder al een booster voor volwassenen boven de 18 jaar te steunen. Over het inenten van kinderen zei Véran dat dit op zijn vroegst in 2022 gaat gebeuren.

‘We hebben ons lot nog in eigen handen’, aldus de minister. Véran zei ook dat hij denkt dat een volgende coronagolf, de vijfde, nog zwaarder wordt dan de huidige piek in besmettingen en ziekenhuisopnames. In Frankrijk zijn al twee dagen op rij meer dan 30.000 mensen besmet geraakt met het virus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig