Verlinden en Mahdi zitten zondag samen met Franse minister na drama op het Kanaal
  Foto: afp

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zitten zondag samen met collega-ministers uit onder meer Frankrijk om te bekijken hoe de strijd tegen mensensmokkel kan worden opgedreven. Woensdag zijn 27 migranten verdronken op het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onder hen bevonden zich ook een zwangere vrouw en drie kinderen.

Op hun opblaasbaar bootje waren ze waarschijnlijk vanuit het Franse Duinkerke vertrokken, om het Kanaal over te steken naar het Verenigd Koninkrijk, aldus lokale Franse media. Daar liep het fataal af. Het bootje zou een aanvaring hebben gehad met een grotere boot, mogelijk een cargoschip. De kustwacht begon een reddingsactie nadat een visser had gemeld dat hij drijvende lichamen in het Kanaal had gezien.

Eerder hadden verschillende bronnen het over 31 doden, een cijfer dat ook de Franse president Emmanuel Macron meldde in een persmededeling, maar dat cijfer is ondertussen bijgesteld naar 27. Onder de slachtoffers ook een zwangere vrouw en drie minderjarigen, waarvan de exacte leeftijd nog niet geweten is. Carole Étienne, procureur in Lille, vertelde aan persagentschap AFP dat het zou gaan om zeventien mannen, zeven vrouwen en drie minderjarigen. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin waren er onder anderen Irakezen en Somaliërs bij de slachtoffers.

Voor zover bekend zijn twee mensen levend uit het water gehaald, zij liggen momenteel nog op intensieve zorg en worden behandeld voor onderkoeling, bevestigde minister Darmanin aan RTL.

Donderdag arresteerden de Franse autoriteiten een vijfde verdachte. De verdachte heeft een auto die geregistreerd staat in Duitsland, zei Darmanin. Ook zou hij opblaasbare boten hebben gekocht in Duitsland. De eerste vier verdachten werden woensdag al opgepakt op verdenking van mensensmokkel, moord en deelname aan georganiseerde misdaad.

‘Ook België moet meer doen’

Zowel het Verenigd Koninkrijk als Frankrijk kijken naar mekaar. Brits premier Boris Johnson ‘herhaalde het voorstel om gezamenlijke patrouilles te organiseren’ en hekelde dat hij ‘moeite had bepaalde partners te overtuigen’, met name Frankrijk.

Minister Darmanin zei donderdagochtend dat buurlanden van Frankrijk te weinig doen om mensensmokkel te voorkomen. Zo moeten de Britten volgens de minister regels rond zwartwerken strenger maken om illegale migratie tegen te gaan.

Frankrijk organiseert zondag een vergadering in Calais en nodigt daarvoor naast de Europese Commissie ook de bevoegde ministers van Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en België uit. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zullen op dat overleg aanwezig zijn. ‘Het is een complex gegeven omdat men opereert vanuit verschillende landen. Daarom is er ook debat nodig op Europees niveau’, aldus minister Verlinden op Villa Politica.

Verlinden spreekt van een ‘drama’ en wil de herhaling ervan in de toekomst koste wat kost vermijden. ‘We zullen bekijken hoe we alles in het werk kunnen stellen zodat dergelijke situaties zich niet herhalen. We moeten mensensmokkelaars zoveel mogelijk ontwrichten.’