Niets staat proces Propere Handen nog in de weg
Dejan Veljkovic.  Foto: Isosport

De overeenkomst tussen spijtoptant Dejan Veljkovic en het federaal parket is donderdagvoormiddag goedgekeurd. Dat bevestigt het federaal parket. Dat is een goede zaak voor het strafonderzoek in operatie Propere Handen, waarin voormalig spelersmakelaar Veljkovic een spilfiguur is.

Er werd met spanning uitgekeken naar het oordeel van de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) van Antwerpen over de deal die voetbalmakelaar Dejan Veljkovic met het federaal parket had afgesproken. De KI moest het zogenaamde memorandum dat het federaal parket met Veljkovic had afgesloten toetsen aan een aantal criteria. Of hij volledige en oprechte verklaringen heeft afgelegd en of de voorgestelde straf – vijf jaar cel en een boete van 80.000 euro met uitstel – in verhouding stond met de gepleegde feiten.

Ook het verbeurdverklaarde illegale vermogen van Veljkovic, becijferd op 4 miljoen euro, werd nagerekend. Dat is het geld dat Veljkovic volgens het federaal parket achter de rug van de fiscus extra opstreek bij tientallen transfers. De Servische makelaar verliest ook definitief een resem eigendommen, onder meer enkele appartementen in Servië. Ook zijn bouwgrond in Schoten werd definitief in beslag genomen. Net als een deel cash in een kluis en enkele dure horloges – in beslag genomen tijdens huiszoekingen destijds eind 2018.

De KI zag geen reden om de deal af te keuren. Als alles normaal verloopt, zal Veljkovic binnen afzienbare tijd voor het hof van beroep verschijnen. Daar zal de rechter de straf bekrachtigen. Veljkovic zal dan niet meer samen met de andere verdachten in het grote Propere Handen-proces voor de rechter moeten komen.

Voor het federaal parket is de weg nu vrij om tientallen betrokkenen in het onderzoek Propere Handen – makelaars, clubleiders, scheidsrechters, trainers en spelers – voor de rechtbank te dagen. Die beslissing valt een van de volgende dagen.