Nico Leunen is eerste Belg die wordt toegelaten tot prestigieuze Amerikaanse filmassociatie
Nico Leunen.  Foto: Christophe De Muynck

Voor het eerst is een Belg toegelaten tot de toonaangevende gilde American Cinema Editors (ACE). Brusselaar Nico Leunen werd na verschillende stemrondes als lid aanvaard. Hij noemt het een eer ambassadeur te mogen zijn voor zijn naar eigen zeggen ‘mooi maar onzichtbaar beroep’.

Nico Leunen is de allereerste Belg die toegelaten wordt in de ACE. Sinds 1950 organiseert de vereniging seminaries en rondetafelgesprekken over onderwerpen in de branche, en brengt ze de beste monteurs ter wereld samen. Jaarlijks reikt de associatie de Eddy Awards uit, prijzen voor het beste montagewerk.

Lid worden van de gilde kan alleen na voordracht, sponsoring en uitnodiging. Het is uitzonderlijk dat niet-Amerikaanse leden worden toegelaten als actieve leden, door de strenge vereisten. Bekende actieve leden zijn onder anderen Oscarwinnende en -genomineerde monteurs Joe Walker (Dune), Michelle Tesoro (The queen’s gambit), Mikkel E.G. Nielsen (Sound of metal) en Yang Jinmo (Parasite).

‘Deze unieke erkenning motiveert me meer dan ooit om een waardig ambassadeur te zijn van dit mooie maar onzichtbare beroep’, aldus Leunen over zijn toelating tot de gilde.

Internationale films

De 47-jarige Brusselaar is de vaste monteur van Felix van Groeningen, Fien Troch en Koen Mortier en monteerde onder andere Steve + Sky, Een ander zijn geluk, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen, The invader, The broken circle breakdown, Kid, Un ange en Home. Hij werd al verscheidene keren gelauwerd voor zijn werk, onder meer op het Filmfestival van Oostende en met de Vlaamse Cultuurprijs Film in 2012-2013.

Hij werkte ook al aan internationale films, zoals Ryan Goslings regiedebuut Lost river en Ad astra van James Gray met Brad Pitt in de hoofdrol, en enkele HBO-reeksen. Momenteel is hij verbonden aan Koen Mortiers nieuwe langspeelfilm Skunk en Le otto montagne van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig