Mijnramp in Siberië: 51 doden, één persoon levend gevonden
Reddingwerkers konden al 239 mensen redden, maar moesten hun actie stopzetten vanwege ontploffingsgevaar.   Foto: ap

Bij een brand in een steenkoolmijn in het zuidwesten van Siberië zijn donderdag waarschijnlijk 51 doden gevallen. Vrijdag zijn de lichamen van drie mijnwerkers en drie hulpverleners uit de schacht gehaald. Eén persoon werd leven gevonden, hij is naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de gouverneur van Kemerovo, Sergej Tsivilev.

Tot de man omhoog werd gehaald, gingen de autoriteiten ervan uit niemand meer levend te zullen aantreffen in de Listvjazjnaja-mijn. 35 mijnwerkers en zes hulpverleners bevonden zich donderdagavond nog ondergronds, door ontploffingsgevaar moest de reddingsactie opgeschort worden.

Vandaag zijn de lichamen geborgen van drie mijnwerkers en drie hulpverleners. Er is nog steeds ontploffingsgevaar, waardoor het lang zal duren voor iedereen omhoog is gehaald.

Het ecologische controleagentschap Rostechnadzor ontving donderdag om 09.08 uur lokale tijd een melding over brand en een explosie in de Listvjazjnaja-mijn bij de stad Kemerovo, ongeveer 3.500 kilometer ten oosten van de hoofdstad Moskou. De brand op een diepte van 250 meter is vermoedelijk ontstaan door kolengruis dat vlam vatte. De rook verspreidde zich al snel via een ventilatiekanaal en vulde de mijn.

Ongeveer 285 mensen waren op het moment van de ramp ondergronds aan het werk. Van hen zijn 240 personen gered. Van de 50 mensen die in het ziekenhuis liggen, is niemand meer in levensgevaar.

Vijf mensen aangehouden

Er is een strafrechtelijk onderzoek geopend naar nalatigheid. Donderdag zijn de directeur van de mijn en twee kaderleden aangehouden, zij zouden de veiligheidsvoorschriften niet hebben gerespecteerd. Vandaag werden twee staatsexperts opgepakt die de mijnschacht op 19 november nog geïnspecteerd hadden, deelde het onderzoekscomité mee.

De mijn is eigendom van de Siberian Business Union (SBU), die naast mijnbouw actief is in treinvervoer, chemie en machinebouw. De unie heeft nog geen commentaar gegeven op de ramp.

Mijnramp in Siberië: 51 doden, één persoon levend gevonden
Tal van ambulances en brandweerwagens verzamelden rond de mijnsite. 50 mensen liggen nog in het ziekenhuis.  Foto: ap

Ramp na ramp in de regio

De kolenindustrie in de regio van Kemerovo wordt al jaren geplaagd door rampen.In 2007 vond een van de grootste mijnrampen ooit in Rusland plaats in de Oeljanovskaja-mijn. Meer dan 100 mensen zijn toen overleden. In 2010 verongelukten meer dan 90 mensen bij explosies in de Raspadskia-mijn.

In de Listvjazjnaja-mijn, waar nu de 52 mensen zijn omgekomen, was er in 2004 nog een ongeluk. Toen vielen er 13 doden bij een methaan-ontploffing.

President Vladimir Poetin betuigde donderdagmiddag zijn medeleven aan al de betrokkenen. Kemerovo heeft een driedaagse periode van rouw afgekondigd. De geborgen personen hebben een postume medaille voor heldhaftigheid gekregen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig