Blokkade aan kerncentrale Tihange opgeheven
  Foto: afp

De toegang tot de kerncentrale van Tihange wordt niet langer geblokkeerd door werknemers. Dat meldt persagentschap Belga. De protestactie donderdagochtend werd gezamenlijk door de socialistische vakbond Gazelco en de christelijke bediendebond CNE georganiseerd.

Sinds half vijf vanochtend blokkeerde een vijftigtal werknemers de toegang tot de kerncentrale. De vakbonden lieten alleen bewakers en personeel dat instaat voor de veiligheid van de kerncentrale toe op de site. Het personeel vreest hun baan te verliezen door de kernuitstap. ‘De nucleaire sector telt 1.000 directe banen en 1.000 indirecte in Tihange, en 7.000 tot 8.000 in heel België’, zei vakbondsman Julien Leruth van Gazelco. De werknemers zijn ook ongerust over de energiebevoorrading.

Iets na 9 uur trok een groep van ongeveer 250 werknemers naar het centrum van Hoei, richting de lokale zetel van Ecolo en de zetel van de PS. Een delegatie ontmoette later nog de waarnemend burgemeester van Hoei, Éric Dosogne (PS). Tegen het einde van de ochtend verlieten de werknemers het centrum van Hoei en werd de stakingspost aan de kerncentrale opgeheven.

Tegen 2025 sluiten al zeker vijf van de zeven kerncentrales de deuren. De komende weken hakt de federale regering ook de knoop door over het lot van de jongste twee centrales. ‘De kwestie van de banen van de duizenden werknemers in de sector komt zelden aan bod’, hekelt Leruth.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig