Vanaf december kan wie positief test zelf hoogrisicocontacten ingeven
  Foto: Robin Utrecht  

Wie positief test op het coronavirus zal vanaf december een sms krijgen met een link naar een website. Daarop kan hij zelf de mensen met wie er een hoogrisicocontact was ingeven. Dat beslisten de ministers van Volksgezondheid vandaag, om contacttracers te ontlasten.

Van de hoogrisicocontacten kunnen de naam, een gsm-nummer en of een e-mailadres opgegeven worden. Zij krijgen dan nop hun beurt een sms of een mail met een code voor een gratis test.

De beslissing werd vanochtend genomen op het overleg van de ministers van Volksgezondheid en kwam er na de vaststelling dat de overbelaste tracingcentra de huidige piek in besmettingen niet kunnen bolwerken. De maatregel zou begin december ingaan, laat Karin Moykens, hoofd van het Interfederale Comité Testing & Tracing weten. ‘We gaan de besmette mensen dus niet meer zelf opbellen, tenzij we merken dat ze niet gebruikmaken van dit nieuwe systeem’, voegt ze eraan toe.

Rood scherm in app: meteen code

Er kwam nog een tweede maatregel uit de bus. Wie na een hoogrisicocontact een rood scherm krijgt op zijn corona-alert-app zal via een knop naar een website buiten de app geleid worden waar hij een code voor een gratis test kan ophalen.

Beide maatregelen zouden de huidige flessenhalzen bij de contacttracers weg moeten nemen. ‘Hoe sneller de risicocontacten bekend zijn, hoe sneller er kan getest worden en hoe sneller we het virus kunnen indijken’, aldus Moykens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig