Koken met The Messy Chef: 2 x heerlijk kalfsvlees op het menu
Foto: VLAM

Kalfsvlees is een heerlijk mals stukje vlees met verfijnde aroma’s en een subtiele smaak. Toch betekent dit niet dat het moeilijk te bereiden is of dat je moet koken als een sterrenkok om het lekker te kunnen serveren. Jelle Beeckman, aka The Messy Chef, deelt zijn favoriete simpele gerechten met kalfsvlees die boordevol smaak zitten en waar iedereen gegarandeerd van zal smullen.

Koken met The Messy Chef: 2 x heerlijk kalfsvlees op het menu
Foto: VLAM

Voor Jelle Beeckman, aka The Messy Chef, hoeft het niet al(tijd) te gecompliceerd te zijn in de keuken. “Ik hou wel van een mooi stukje mager vlees waar weinig werk aan is”, geeft hij toe. Van kinds af aan was hij al verzot op kalfsvlees. Voor authentieke bereidingen zoals kalfskoteletjes of kalfsgehakballetjes mag je hem altijd wakker maken. Daar is hij zeker niet alleen in, want België is één van de EU-toplanden zowel wat betreft productie als consumptie van kalfsvlees.

Koken met The Messy Chef: 2 x heerlijk kalfsvlees op het menu
Foto: VLAM

Smaakvolle bereidingen met kalfsvlees

Wat van kalfsvlees dan zo’n topproduct maakt? Enerzijds het vakmanschap dat jarenlang is opgebouwd en voor een unieke smaak en voedingswaarde van het Europees kalfsvlees zorgt, maar anderzijds ook de voortdurende innovatie in deze sector. Kalfsvlees wordt geproduceerd volgens strikte normen. En dat proef je natuurlijk keer op keer. Kalfsvlees verwent onze smaakpapillen met zijn mals vlees, verfijnde smaken en eindeloze variaties. En dat zelfs zonder al te veel extra toevoegingen. “Kalfsvlees is een vrij mager stukje vlees waarmee je simpele maar toch smaakvolle bereidingen kan klaarmaken”, zegt Jelle. Zo serveert hij graag al eens simpele kalfsgehaktballetjes met een dipsausje als aperitiefhapje en kalfskotelet met puree met een Italiaanse twist als hoofdmaaltijd van de dag.

De volledige recepten vind je hieronder. Ontdek hier nog meer verrassende recepten met kalfsvlees »

2 x heerlijke gerechten met kalfsvlees van The Messy Chef

Kalfsgehaktballetjes met dipsaus

Aperitiefhapje voor 2 – 4 personen

Koken met The Messy Chef: 2 x heerlijk kalfsvlees op het menu
Foto: VLAM

Dit heb je nodig:

  • 500 g kalfsgehakt
  • 3 el paneermeel
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl oregano
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 chilipeper (naar wens)
  • 50 g feta
  • 3 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • paar takjes verse bieslook
  • lente ui
  • olijfolie

Zo ga je te werk:

  • Meng het kalfsgehakt met het paneermeel, de oregano, het ei en peper en zout. Pers er een teentje knoflook bij.
  • Snijd de chili horizontaal doormidden. Snijd de chili in reepjes en dan in fijne blokjes. Hak de peterselie fijn en verkruimel de feta. Roer dit alles goed onder het gehakt en rol er dan balletjes van. Leg de gehaktballetjes op een bord en laat even rusten en opstijven in de koelkast.
  • Snijd de bieslook en lente-ui fijn. Meng samen met de mayonaise en de yoghurt onder mekaar. Voeg een eetlepel olijfolie toe en pers er de een teentje knoflook bij. Giet de dipsaus in een kommetje.
  • Haal de balletjes uit de koelkast. Bak ze aan in een scheutje olijfolie. Als de gehaktballetjes klaar zijn, serveer ze dan op een mooi bord samen met de dressing.

Kalfskoteletje met saus van geroosterde tomaat en puree met Parmezaanse kaas, amandel en basilicum

Recept voor 2 personen

Koken met The Messy Chef: 2 x heerlijk kalfsvlees op het menu
Foto: VLAM

Dit heb je nodig:

  • 2 kalfskoteletten
  • 1 el kappertjes
  • 75 g amandelschilfers
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 400 g loskokende aardappelen
  • Scheutje melk (ongeveer 4 eetlepels)
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
  • 10 g basilicum
  • 400 g tapastomaatjes
  • 1 teen look
  • 2 tl suiker
  • sap van ½ citroen
  • 2 el olijfolie

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven op grill (250°C)
  • Neem een ovenschaal en doe daarin de tomaatjes en een teen look (volledig). Besprenkel de tomaatjes met olijfolie. Voeg de suiker en het sap van ½ citroen toe. Plaats ongeveer 15-20 minuten in de oven op 250°C. Kijk af en toe eens en draai de tomaatjes om.
  • Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Vul een kookpot met water. Kruid het water met 1 theelepel zout en kook de aardappelen gaar. Giet ze af en voeg de olijfolie, Parmezaanse kaas, melk, geroosterde amandelnoten, peper en zout toe. Stamp tot een zachte puree. Snijd de basilicum fijn en voeg net voor serveren toe aan de puree.
  • Neem een kleine pan en rooster de amandelschilfers goudbruin. Houd opzij.
  • Dep het kalfsvlees goed droog met een vel keukenpapier. Kruid met peper en zout. Bak aan in een scheutje olijfolie. Voeg net voor serveren de kappertjes toe in de pan. Pas op voor spetters. Haal het vlees uit de pan en laat 1 minuut rusten.
  • Haal de tomaatjes uit de oven en plet ze voorzichtig met je vorm. Plet ook de look en roer alles goed door mekaar.
  • Serveer het vlees met de puree. Werk af met de tomatensaus en de kappertjes.

Meer inspiratie en receptideeën met kalfsvlees ontdek je hier »