Veertig actievoerders klaagden woensdag aan de Brusselse Regentlaan, in de buurt van het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), de verzadiging van het opvangnetwerk voor asielzoekers aan. Ze gingen op een stuk karton in een slaapzak op de middenberm liggen.

‘Geen mensen op straat’, ‘Moet er iemand doodvriezen?’, ‘Hoeveel dagen nog, Sammy Mahdi?’ of ‘Asielbeleid anno 2021: koud, kouder, koudst’, stond er te lezen op enkele van de spandoeken en protestborden die de actievoerders bij zich hadden. In twee rijen lagen ze in slaapzak op de middenberm van de Regentlaan, tussen de voorbijrijdende auto’s.

‘We komen in een situatie waarin mensen elke dag op straat slapen voor de poorten van het aanmeldcentrum, in de hoop een afspraak te krijgen. Doordat het systeem vastzit, lukt dat gewoon niet’, zegt Elias Van Dingenen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

‘Verantwoordelijkheid opnemen’

De actie is georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen, samen met Vriendschap zonder Grenzen, Amnesty International, Gastvrij Boechout en Vluchtelingenwerk Klein-Brabant-Willebroek. Zij kaarten de ‘uitzichtloze situatie’ aan.

Ze richten zich daarbij tot staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), die de eindverantwoordelijkheid draagt. ‘Hij moet zijn verantwoordelijkheid opnemen’, zegt Van Dingenen. ‘De oplossing is duidelijk: meer plaatsen vrijmaken. Het is al lang de ambitie van deze regering om in voldoende plaatsen en bufferplaatsen te voorzien. Die ambitie is uitgesproken, maar wordt niet waargemaakt’, besluit hij.

Noodcentrum in de maak in Glons

Staatssecretaris Mahdi merkt op dat heel wat Europese landen met hetzelfde probleem van een gebrek aan opvangplaatsen kampen. De coronacrisis heeft twee gevolgen: de grote impact op de dossiers die vertraging oplopen, en daarnaast zijn er heel wat asielzoekers die terug moeten naar een ander Europees land, maar vastzitten in de opvang omdat ze een PCR-test weigeren.

‘Samen met Defensie proberen we op zeer korte termijn een noodopvangcentrum te creëren in Glons’, zegt Sieghild Lacoere, woordvoerster van staatssecretaris Mahdi. ‘De voorbije weken zijn al er in verschillende steden en gemeenten opvangplaatsen geopend: in Geel, Lommel, Lombardsijde, Oudergem en Koksijde. Ook werd de capaciteit in andere centra opgedreven. Er wordt blijvend gezocht naar opvangplaatsen’, meldt Lacoere.

Dat Mahdi zijn ambitie voor meer bufferplaatsen niet waarmaakt, spreekt Lacoere tegen. Eind juli werd door de regering de beslissing genomen dat Fedasil 5.400 plaatsen mag gebruiken. ‘Alleen heb je die plaatsen niet op 1, 2, 3. Net op het moment van die beslissing gingen meer dan 1.000 plaatsen verloren aan overstromingen in Wallonië, slachtoffers van die ramp worden ook nog steeds opgevangen in opvangcentra van Fedasil’, zegt Lacoere.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig