SPD, FDP en Groenen stellen regeerakkoord voor in Duitsland
Olaf Scholz.   Foto:  REUTERS

De Duitse partijen SPD, Groenen en FDP hebben woensdag hun regeerakkoord voorgesteld.

De onderhandelaars praatten sinds oktober formeel over de vorming van een Ampelkoalition. Ampel, verkeerslicht, staat voor een regering van sociaaldemocraten (rood), ­liberalen (geel) en groenen. De SPD’er Olaf Scholz wordt de nieuwe kanselier

Vandaag hebben ze hun regeerakkoord voorgesteld op een persconferentie. De deal moet wel nog door de partijen zelf worden goedgekeurd, bijvoorbeeld via een partijbijeenkomst.

De partij van Scholz was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in september, ten koste van het conservatieve blok CDU/CSU onder leiding van kanselierskandidaat Armin Laschet. De Groenen en de FDP kozen als derde en vierde partij ervoor om te onderhandelen met de SPD, nadat ze ook verkennende gesprekken hadden gevoerd met de CDU/CSU.

Akkoord

Waarschijnlijk met het oog op de verkiezingsbeloften van de liberale FDP werd overeengekomen geen nieuwe belastingen op vermogen in te voeren. Ook de inkomsten- en vennootschapsbelasting en de btw zullen niet worden verhoogd.

In het eerste jaar van de ‘Ampel’-coalitie wordt het wettelijk minimumloon opgetrokken van de huidige 9,60 euro naar 12 euro per uur. Dat was een belangrijke verkiezingsbelofte van de sociaaldemocratische SPD.

Om de klimaatdoelstellingen te halen, wordt de geleidelijke stopzetting van energieopwekking uit steenkool vervroegd van uiterlijk 2038 naar 2030.

Wat migratie betreft, werd overeengekomen de asielprocedures, de procedures voor gezinshereniging en de repatriëring te versnellen. Er moeten wettelijke kanalen voor toegang tot Duitsland worden gecreëerd, klinkt het.

De nieuwe coalitie kondigde ook aan cannabis te willen legaliseren.

Ministerposten

Volgens informatie van het Duitse nieuwsagentschap DPA hebben de SPD, de Groenen en de FDP al een akkoord bereikt over de benoeming van de ministers. De SPD krijgt behalve de bondskanselier zes ministeries, de Groenen vijf en de FDP vier.

De Groenen krijgen een nieuw “superministerie” voor Economie en Klimaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ministeries van Milieu/Consumenten, Landbouw/Voeding en Familie. De FDP zal de ministers van Financiën, Mobiliteit, Onderwijs en Justitie leveren. De SPD krijgt naast de kanselier ook Binnenlandse Zaken, Defensie, een nieuw op te richten ministerie van Bouw, Volksgezondheid, Werk/Sociale Zaken en Economische Samenwerking.

Met de komst van de nieuwe regering neemt Angela Merkel afscheid als bondskanselier na zestien jaar Duitsland te hebben geleid.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig