Politievakbonden gaan door met acties na ‘rampzalig’ overleg met minister
Politievakbonden voeren al een hele week in heel het land actie.  Foto:  Stefaan Beel

De ontmoeting tussen de politievakbonden en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden over een loonsverhoging en de eindeloopbaanregeling is dinsdagnamiddag op niets uitgedraaid. Het overleg ging rond 15.45 uur van start maar werd amper drie kwartier later alweer afgebroken, volgens de vakbonden die de vergadering als ‘rampzalig’ bestempelen. De bonden zetten hun acties verder.

Volgens Verlinden hebben de steden en gemeenten duidelijk gemaakt dat er de komende jaren ‘geen budgettaire marge zou zijn voor een loonsverhoging bij de lokale politie’. Ze heeft wel haar wens herhaald om na meer dan twintig jaar het statuut van de politiemensen te verbeteren. Ze beklemtoonde naar eigen zeggen haar wil om ‘op een serene, constructieve manier’ te onderhandelen.

De vakbonden evalueerden de bijeenkomst anders. ‘Het is duidelijk dat de minister van Binnenlandse Zaken nog steeds geen mandaat heeft gekregen van de regering om met de politievakorganisaties te onderhandelen. Ze was slecht geïnformeerd en verwarde dossiers met elkaar. Het was bedroevend’, hekelde Thierry Belin van het NSPV na afloop van het video-onderhoud. ‘De acties zullen doorgaan’, besloot hij.

‘Wij hebben duidelijk laten weten dat de minister de sleutel in handen heeft om met een concreet voorstel aan tafel te komen. Zolang er geen voorstel op tafel ligt, is het onmogelijk om onze acties eventueel tijdelijk op te schorten’, klonk het ook in een gemeenschappelijke verklaring van de bonden.

Beide partijen zitten op maandag 29 november opnieuw samen. In afwachting zullen de acties van de bonden alvast niet opgeschort worden. Volgens een actiekalender zullen er woensdag acties zijn in verschillende justitiepaleizen in het land. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor gedetineerden die voor de rechter moeten verschijnen. Zij moeten immers door politiemensen begeleid worden tijdens verplaatsingen tussen hun cel en de rechtbank.

De minister herhaalde tijdens het overleg met de politievakbonden ook haar vraag om de hinder voor de burgers zo veel mogelijk te beperken. ‘Iedereen heeft recht om te manifesteren, zij het zonder overlast te veroorzaken’, aldus Verlinden.

Quarantaine

Op voorhand waren de bonden nog ‘optimistisch maar niet naïef’. Thierry Belin van het NSPV gaf aan niet in te zien ‘hoe de minister in korte tijd nog budget kan vinden’.

Het overleg vond digitaal plaats. Minister Verlinden zit momenteel in quarantaine omdat ze maandag contact had met de Franse premier Jean Castex, die nadien positief testte op covid-19. Ook premier De Croo en drie andere ministers zitten in quarantaine.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig