Koeriers betrapt op zwartwerk in Limburgs depot DPD
  Foto:  belga

In het depot van pakjesbezorger DPD in Lummen zijn dinsdagmorgen onder anderen zwartwerkers en schijnzelfstandigen betrapt. Dat gebeurde tijdens een gecoördineerde actie van verschillende inspectiediensten – RVA, RSZ, RIZIV, Vlabel, FOD Mobiliteit – met bijstand van de politie plaatsgevonden. De leveringen zouden door de actie echter geen noemenswaardige vertraging oplopen.

Dat bevestigt het arbeidsauditoraat Antwerpen, afdeling Hasselt. Het gaat niet alleen over zwartwerk, maar ook tewerkstelling van enkele personen zonder machtiging tot verblijf in België, schijnzelfstandigheid, overtredingen op de werkloosheidsreglementering, en tal van inbreuken op de reglementering inzake deeltijdse arbeid. 

De inspectiediensten zullen van hun vaststellingen proces-verbaal opstellen en die overmaken aan het arbeidsauditoraat voor verder gevolg, klinkt het. Het arbeidsauditoraat benadrukt dat het depot op geen enkel ogenblik verzegeld werd.

De negen andere depots van pakjesbedeler DPD bleven buiten schot. Volgens een woordvoerder zijn er chauffeurs en pakjes met wat vertraging uitgereden, maar is er ‘geen noemenswaardige’ impact.

Maandag vielen de sociale inspectie, de RVA en de douane nog binnen bij drie van de negen depots van concurrent PostNL. De vestiging in Wommelgem werd verzegeld: de inspectie stelde er inbreuken rond zwartwerk en deeltijdse arbeid vast. Volgens PostNL zou er alleen vertraging zijn bij het afhandelen van de pakjes die nog steeds in het verzegelde pand liggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig