Boeren houden op 1 december tractorenactie in alle Vlaamse provincies
Een boerenprotest in 2020 aan de gebouwen van de Europese Unie.  Foto: belga

De boeren organiseren op 1 december een grote protestactie tegen het uitblijven van een stikstofkader. Dat heeft de Boerenbond aangekondigd.

Het uitblijven van een stikstofkader door de Vlaamse regering zorgt voor stijgende onzekerheid onder de Vlaamse landbouwers. ‘De toekomst van duizenden bedrijven staat op het spel’, aldus een woordvoerster van de Boerenbond aan persagentschap Belga.

Niet alleen in Vlaanderen komen boze landbouwers op straat. Op 13 december protesteren boeren uit heel Europa in Brussel tegen de stijgende kosten voor landbouwers die Europese plannen met zich mee zullen brengen. Er is sprake van duizenden tractoren die naar Brussel zullen trekken. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zal alvast deelnemen aan die actie.

Stikstofarrest verbroken

Vlaanderen heeft een stikstofprobleem. Kwetsbare natuur lijdt onder het teveel aan stikstof die er neerslaat vanuit de industrie, het verkeer, maar vooral de landbouw. Met name de veeteelt stuurt veel ammoniak, een stikstofverbinding, het milieu in.

Sinds het zogenaamde stikstofarrest in februari, werd het probleem alleen maar acuter. De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde toen de vergunning voor de uitbreiding van een kippenstal in Kortessem. Voor het eerst verbrak een Belgische rechter een vergunning louter op basis van het stikstofargument.

Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een nieuw actieplan. Vorige maand nog kon De Standaard een scenario inkijken waarover binnen de regering eensgezindheid zou bestaan, en dat vooral de kippen- en varkenskwekers viseert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig