Somers wil ook gelijkschakeling premies voor paralympische medaillewinnaars van Tokio
Amazone Michèle George won in Tokio twee gouden medailles.  Foto:  BELGA

Op de volgende Paralympische Spelen in Parijs zullen de Belgische atleten voor een medaille evenveel geld krijgen als hun collega’s op de Olympische Spelen. Dat heeft de bevoegde federale staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) beslist. Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) wil nu ook een oplossing voor de huidige medaillewinnaars.

De ongelijke vergoeding tussen paralympische en olympische atleten werd aan de kaak gesteld bij de voorbije Spelen in Tokio. Waar de olympiërs voor goud, zilver en brons bedragen kregen van 50.000, 30.000 en 20.000 euro, moesten hun paralympische collega’s tevreden zijn met 15.000, 10.000 en 7.500 euro. Bovendien was er voor de paralympiërs geen premie voor de plaatsen vier tot acht, voor de olympiërs wel. Amazone Michèle George moest ook vaststellen dat ze voor de twee gouden medailles die ze had behaald, alleen voor de eerste met 15.000 euro werd beloond. Voor de tweede werd de premie gehalveerd tot 7.500 euro.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) vond die ongelijkheid niet aanvaardbaar en eiste actie. De federale staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), bevoegd voor de Nationale Loterij die de premies uitreikt, schrapt nu de verschillende behandeling van olympiërs en paralympiërs.

De Loterij kreeg de opdracht om exact dezelfde bedragen uit te keren vanaf Parijs 2024. ‘Alle atleten werken bijzonder hard naar de Spelen toe. Het is dan ook logisch dat hun inspanningen op eenzelfde wijze beloond worden. Onze paralympiërs verdienen evenveel respect en waardering als onze olympische atleten.’

Oplossing voor huidige medaillewinnaars in de maak

Minister Somers noemt de gelijkschakeling in een reactie een belangrijk signaal: ‘Geen eerste- en tweederangsburgers, maar evenwaardige topatleten.’ Somers wil nu ook nog de medaillewinnaars van de vorige Paralympische Spelen een gelijke premie bezorgen.

‘Vanuit Vlaanderen hebben we al een deel van de extra middelen voorzien’, aldus Somers. Het gaat om 120.000 euro, die nog moet worden aangevuld door een bijdrage van de federale en van de Waalse regering, aangezien er ook Waalse atleten medailles wonnen.

Mahdi verklaarde eerder dat die gelijkschakeling voor de paralympiërs van Tokio 2020 niet evident was, omdat sommigen in het huidige regime bij een hogere premie een deel van hun vervangingsinkomen als gehandicapte dreigen te verliezen. De verschillende kabinetten bekijken nu hoe daar een oplossing voor gevonden kan worden.

Voor Tokio 2020 keerde de ­Nationale Loterij 664.000 euro uit aan premies aan de olym­pische atleten en hun coaches. Volgens Mahdi zal voor Parijs 2024 een identiek bedrag worden vrijgemaakt voor de paralym­piërs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in