VS willen wapens en militaire adviseurs naar Oekraïne sturen
Het Pentagon houdt de grens in de gaten nu daar een toename van Russische militaire aanwezigheid zou zijn.  Foto:  AFP

De Verenigde Staten overwegen om militaire adviseurs en nieuwe wapenuitrusting naar Oekraïne te sturen vanwege de Russische troepenopbouw aan de grens met het Oost-Europese land. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Het pakket zou onder meer bestaan uit projectielen, mortieren en helikopters. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou er bovendien op aandringen om bepaalde wapenuitrusting die bedoeld was voor Afghanistan, in plaats daarvan naar Oekraïne te sturen.

Binnen de regering van de Amerikaanse president Joe Biden zouden echter ook zorgen zijn dat het sturen van extra wapens en militair personeel door Rusland als provocatie kan worden gezien en dat de spanningen daardoor verder kunnen oplopen. Hoewel er ook voorbereidingen worden getroffen om militaire adviseurs te sturen, is het daarom onduidelijk of zij daadwerkelijk naar Oekraïne zelf zullen gaan of naar een ander land in de regio.

De VS deelden afgelopen week nieuwe inlichtingen met Europese bondgenoten over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Met die troepen zou Rusland het Oost-Europese land snel binnen kunnen vallen als president Vladimir Poetin daar opdracht toe geeft. Volgens ingewijden heeft Poetin nog niet besloten of hij dat ook daadwerkelijk wil.

Oekraïne vroeg om hulp

Rusland en Oekraïne hebben al jaren een gespannen relatie. Moskou annexeerde in 2014 het Oekraïense schiereiland De Krim en steunt gewapende separatisten in Oost-Oekraïne. De regering in Kiev zoekt ondertussen steun bij het Westen. De Oekraïense minister van Defensie vroeg de VS vorige week om hulp bij het verdedigen van zijn land.

Het Witte Huis liet maandag weten erg bezorgd te zijn over de militaire activiteiten van Rusland en de wrede retoriek gericht op Oekraïne. ‘Wij roepen Rusland op de spanning te de-escaleren’, zei Witte Huis-woordvoerster Jen Psaki tijdens een persmoment. Volgens het Witte Huis vinden momenteel intensieve gesprekken plaats tussen de VS en Europese bondgenoten over de situatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig