camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Premies

Paralympiërs krijgen evenveel als olympiërs

Op de volgende Paralympische Spelen in Parijs zullen de Belgische atleten voor een medaille evenveel geld krijgen als hun collega’s op de Olympische Spelen.

dinsdag 23 november 2021 om 3.25 uur

 REUTERS

De ongelijke vergoeding tussen paralympische en olympische atleten werd aan de kaak gesteld bij de voorbije Spelen in Tokio. Waar de olympiërs voor goud, zilver en brons bedragen kregen van 50.000, 30.000 en 20.000 euro, moesten hun paralympische collega’s tevreden zijn met 15.000, 10.000 en 7.500 euro. Bovendien was er voor de paralympiërs geen premie voor de plaatsen vier tot acht, voor de olympiërs wel. Amazone Michèle George moest ook vaststellen dat ze voor de twee gouden medailles die ze had behaald, alleen voor de eerste met 15.000 euro werd beloond. Voor de tweede werd de premie gehalveerd tot 7.500 euro.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) vond die ongelijkheid niet aanvaardbaar en eiste actie. De federale staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V), bevoegd voor de Nationale Loterij die de premies uitreikt, schrapt nu de verschillende behandeling van olympiërs en paralympiërs.

De Loterij kreeg de opdracht om exact dezelfde bedragen uit te keren vanaf Parijs 2024. ‘Alle atleten werken bijzonder hard naar de Spelen toe. Het is dan ook logisch dat hun inspanningen op eenzelfde wijze beloond worden. Onze paralympiërs verdienen evenveel respect en waardering als onze olympische atleten.’

Mahdi laat onderzoeken of de paralympiërs ook voor Tokio 2020 nog evenveel kunnen krijgen als de olympiërs. Dat is niet evident, omdat sommigen in het huidige regime bij een hogere premie een deel van hun vervangingsinkomen als gehandicapte dreigen te verliezen.

Voor Tokio 2020 keerde de ­Nationale Loterij 664.000 euro uit aan premies aan de olym­pische atleten en hun coaches. Volgens Mahdi zal voor Parijs 2024 een identiek bedrag worden vrijgemaakt voor de paralym­piërs. (gfr)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen