Telenet vist achter het net: Waalse kabel van Voo gaat naar Orange
  Foto:  afp

Orange Belgium, dochter van het Franse Orange, koopt de Waalse kabelmaatschappij Voo. Orange Belgium start exclusieve onderhandelingen om Voo definitief in te lijven. Telenet reageert teleurgesteld.

De verkoop van de Waalse kabelmaatschappij Voo, met in zijn zog het Brusselse Brutélé, is de grootste hertekening van het Belgische telecomlandschap in meer dan vijftien jaar. Het verkoopproces, waar al anderhalf jaar aan gewerkt wordt, landde eerder vandaag.

Eerder waren drie financiële fondsen afgevallen als kandidaat-koper. Alleen de telecombedrijven Telenet en Orange bleven nog over. Hun biedingen lagen dicht bij elkaar, het gevolg van een subtiel opbod dat al maanden bezig was.

Voor Telenet, dat al van in de tijd van toenmalig ceo Duco Sickinghe naar Voo lonkt, was het dé kans om eindelijk een nationale speler te worden. De Waalse kabel is het ontbrekende puzzelstuk in de uitbouw van Telenet in België. Het bood al in 2006 op de Waalse kabelmaatschappijen en waagde in 2019 opnieuw zijn kans. In die periode bood het ook op de Brusselse kabel. Telkens zonder succes. En dat is nu ook weer zo, zeggen verschillende bronnen. Het is Orange Belgium die de fase van exclusieve onderhandelingen ingaat. Voor Telenet is het door een zure appel bijten. De biedingen lagen erg dicht bij elkaar en beide bieders hadden recent nog hun bod verbeterd.

Telenet bevestigde zopas in een persbericht dat het achter het net vist. ‘Telenet was geïnteresseerd in de overname van VOO en wilde door een overname een industrieel toekomstbestendig telco-project in Wallonië en Brussel opzetten. Telenet betreurt de beslissing van Nethys NV want een overname door Telenet zou voordelen hebben gebracht voor het algemene concurrentielandschap in België, het Waals en Brussels industrieel project en voor VOO als bedrijf’, luidt het in een persbericht. Van Orange Belgium is er nog geen persbericht.

Providence

In 2019 had eigenaar ­Nethys, rond het toenmalige kopstuk Stéphane Moreau, Voo verkocht aan het Amerikaanse fonds Providence, op basis van een waardeschatting van 1,2 miljard. Maar dat was wel voordat Providence nog een onderzoek van de boeken mocht doen. De prijs kon dus nog flink zakken.

Moreau verkocht toen ook de windmolengroep Elicio (het vroegere Electrawinds) voor één euro aan een coalitie rond Mithra-topman François Fornieri. Aan de deals – die er kwamen zonder overleg met de politieke hoofdaandeelhouder – hing een geur van persoonlijke verrijking. De Waalse politiek greep in, zette de top van Nethys aan de deur en bevroor de verkoop.

Voo komt nu in handen van Orange Belgium dat er een hoge prijs voor op tafel legt. Voor Telenet is het een zure misser. Eerder dit jaar probeerde het Franse moederhuis van Orange Belgium, de Belgische dochter nog van de beurs te halen. Dat mislukte wegens de lage biedprijs.

Als de onderhandelingen tussen Orange en Voo alsnog zouden mislukken, komt Telenet opnieuw in de kijker. Maar die kans is klein.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig