Zweeds Europarlementslid krijgt boete voor seksueel geweld tegen partijgenote
Peter Lundgren  Foto:  BELGAIMAGE

Een Europarlementslid van de extreemrechtse Zweedse Democraten (SD) is in beroep veroordeeld voor seksueel geweld tegen een partijlid. Dat heeft de Zweedse justitie maandag bekendgemaakt.

De 58-jarige Peter Lundgren werd vorig jaar in eerste instantie vrijgesproken, maar werd in hoger beroep veroordeeld tot 60 dagboetes, nadat het parket meer bewijzen had voorgelegd voor het hof van beroep in Göta, in het zuiden van het land. Bij een dagboete is het verschuldigde bedrag gekoppeld aan het inkomen en het vermogen van de beklaagde.

Lundgren werd ervan beschuldigd in maart 2018 de seksuele integriteit van het slachtoffer geschonden te hebben door zijn handen onder haar trui en bh te wringen en op haar borsten te leggen, staat in de aanklacht. Op basis van het onderzoek besloot het hof dat er ‘geen redelijke twijfel’ bestond over  de voorgelegde feiten en dat ze buiten de wil van het slachtoffer plaatsvonden, verklaarde de Zweedse justitie. Lundgren riskeerde een gevangenisstraf van twee jaar. 

De zaak kwam in mei 2019 aan het licht toen Kristina Winberg, destijds eveneens Europarlementslid voor SD, de partijleiders op de hoogte bracht van Lundgrens gedrag tegenover een verkozene (en medepartijlid) in het Zweedse parlement. Volgens Zweedse media had dat als gevolg dat Winberg van de lijst voor de volgende Europese verkiezingen werd geschrapt. De Zweedse Democraten rechtvaardigden hun besluit door ‘het laakbaar en roekeloos gedrag (van Winberg, red.) ten opzichte van collega’s en personeel’ van de partij.

Lundgren zit sinds 2014 in het Europees Parlement. Hij was de eerste van zijn partij die daar verkozen raakte. Daarvoor werkte hij als vrachtwagenchauffeur.

Correctie (22 november, 18.30 uur): niet Lundgren, maar Winberg werd van de lijst voor de Europese verkiezingen in 2019 geschrapt. Het slachtoffer is een lid van het Zweeds parlement, niet het Europees Parlement.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig