Biden schuift ‘J-Pow’ naar voren als hoofd van Amerikaanse centrale Bank
  Foto:  REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden nomineert Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell voor een nieuwe termijn van vier jaar. Zijn tegenkandidate Lael Brainard promoveert tot vice-voorzitter.

Biden stelt dat Powell en Brainard moeten focussen op lage inflatie, stabiele prijzen en maximale werkgelegenheid. ‘Net als ik geloven ze ook dat er dringend actie nodig is om de economische risico’s van klimaatverandering aan te pakken’, aldus de president.

De 68-jarige Powell stond de voorbije vier jaar al aan het hoofd van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Brainard (59) maakte deel uit van de raad van bestuur. Ideologisch leunt ze heel dicht aan bij de lijn die Powell volgt, zodat waarnemers sowieso niet op een inhoudelijke breuk hadden gerekend.

Powell draagt wel een Republikeinse stempel. De keuze voor Powell zien velen dan ook als een poging om goodwill te creëren bij de oppositie, in de hoop zo makkelijker zijn hervormingen te kunnen doorvoeren. Het toont ook aan dat Biden in de huidige marktomstandigheden vooral voor continuïteit wil kiezen.

Met de nominatie is de aanstelling nog niet helemaal rond. Ook het Congres moet zich nog buigen over de aanstelling van de Fed-voorzitter. Maar waarnemers verwachten maar weinig tegenstand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig