Zondagavond opnieuw onrustig op meerdere plekken in Nederland
Bij het voetbalstadion in Leeuwarden werd er vuurwerk afgestoken.  Foto:  EPA-EFE

Zondagavond was het, voor de derde dag op rij, onrustig op straat op meerdere plekken in Nederland. Er kwamen opnieuw mensen op straat tegen de coronamaatregelen. Onder meer in Enschede, Roosendaal en Groningen moest de politie optreden vanwege ongeregeldheden.

Voor de derde nacht op rij waren er onlusten in Nederland. Op sociale media wordt al verschillende dagen opgeroepen tot confrontaties met de politie, naar aanleiding van de strengere coronamaatregelen die in Nederland zijn afgekondigd.

In de Oost-Nederlandse stad Enschede zijn na het ingaan van een noodverordening vijf mensen opgepakt voor opruiing en openlijke geweldpleging. In het centrum van de stad hingen groepen jongeren rond. Die waren daar naar aanleiding van een oproep op sociale media om te komen rellen, aldus een woordvoerder van de gemeente. Het noodbevel is om 20.30 uur ingegaan en geldt tot zeker maandagochtend 07.00 uur. De maatregel maakt het mogelijk om mensen te bevelen uit het centrum te vertrekken. Wanneer dat bevel niet wordt opgevolgd, kan iemand worden opgepakt.

In het Noord-Nederlandse Groningen zouden de politie en Mobiele Eenheid mensen uit het centrum van de stad hebben gedreven die vernielingen pleegden en met vuurwerk gooiden. Eerder op de dag werd daar geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. Dat zou vreedzaam zijn verlopen, aldus RTV Noord. Maar daarna werd via sociale media opgeroepen om ’s avonds te rellen. Busmaatschappij Qbuzz meldde vanwege de onrust op en rond de Grote Markt daar de rest van de avond niet meer langs te rijden.

In Limburg zijn zondagavond in Roermond en Stein vijf mensen opgepakt tijdens een noodverordening, wegens het bezit van verdovende middelen, het niet tonen van een identiteitsbewijs en belediging, aldus de politie. In beide gemeenten werd de politie een dag eerder bekogeld met zwaar vuurwerk. 

In Roosendaal, vlakbij bij de Belgische grens, was het zondagavond op meerdere plekken onrustig. De politie meldt dat er onder meer brand werd gesticht bij een basisschool. Daarnaast werd op sommige plekken zwaar vuurwerk afgestoken, waarbij ook een auto in brand vloog. De wijk Langdonk werd tijdelijk afgesloten om te voorkomen dat anderen zich bij de relschoppers konden aansluiten. Hiervoor werd de ME ingezet. Er zijn vijftien mensen opgepakt, onder meer voor het verstoren van de openbare orde.

En bij het voetbalstadion in Leeuwarden staken groepen vuurwerk af en was de politie aanwezig.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig