IOC-voorzitter Thomas Bach heeft videogesprek met Peng Shuai: ‘Opgelucht toen ik zag dat het goed met haar ging’
  Foto:  AFP

IOC-voorzitter Thomas Bach sprak zondag in een dertig minuten durende videoconferentie met de Chinese tennisspeelster Peng Shuai. Sinds ze een hooggeplaatste Chinese politieker beschuldigde van seksueel misbruik, maakte de internationale sportwereld zich zorgen om haar welzijn.

In het videogesprek met Bach gaf Peng te kennen dat ze veilig is. Li Lingwei, een IOC-lid in China die Peng al jaren kent, en Emma Terho, voorzitter van de Atletencommissie, namen ook deel aan de meeting. ‘Ik was opgelucht toen ik zag dat het goed ging met Peng. Haar gezondheid was onze grootste zorg’, zei Terho in een officiële verklaring van het IOC.

De videoconferentie kwam er nadat de internationale sportwereld en ook verschillende instanties en overheden hun ongerustheid hadden geuit over het welzijn van Peng. Sinds ze op 2 november de vroegere vicepremier Zhang Gaoli beschuldigde haar te hebben gedwongen tot seks, was het plots stil. Het bericht, dat ze op het Chinese sociale medium Weibo had geplaatst, stond ook maar erg kort online voordat het werd verwijderd.

In een officiële verklaring zei het IOC dat Peng de commissie had bedankt voor haar bezorgdheid over haar welzijn. Ze benadrukte verder dat ze ‘veilig en gezond is en in haar huis in Peking verblijft. Maar ze zou nu graag willen dat haar privacy wordt gerespecteerd. Daarom brengt ze haar tijd nu het liefst door met vrienden en familie.’

Het IOC heeft alleen een stilstaand beeld vrijgegeven van het gesprek, maar volgens Terho was Peng ontspannen. Nog volgens het IOC accepteerde Peng een uitnodiging om in januari, voorafgaand aan de Winterspelen in Peking, te dineren met Bach, Terho en Li.

Eerste communicatie stelde niet gerust

Voor dit videogesprek werden er vanuit China al meerdere pogingen gedaan om aan de wereld te bewijzen dat Peng in orde is. Zo deelde Chinese staatsmedia eind vorige week een mail die van Peng zou zijn. Daarin stelde ze dat alles goed met haar ging. Het hoofd van de Women’s Tennis Association (WTA) Steve Simon hechte echter weinig geloof aan de authenticiteit van de mail en stelde dat hij haar zelf meermaals had proberen te contacteren zonder succes. Hij eiste controleerbaar bewijs dat Peng veilig was.

Vrijdagavond verschenen dan de eerste beelden van Peng op sociale media, opnieuw via Chinese staatsmedia. De journalist die foto’s deelde, zei dat de tennisster de beelden zelf had gedeeld om haar contacten ‘een goed weekend’ te wensen. Maar ook aan die beelden werd niet veel geloofwaardigheid gehecht, omdat het niet duidelijk was hoe recent ze waren. Afgelopen weekend verscheen voor het eerst sinds de beschuldiging een video van Peng. Die werd op Twitter gedeeld door Hu Xijin, de hoofdredacteur van Global Times, een Chinese staatskrant. Volgens hem werden de beelden zaterdag gemaakt.

Die beelden stelde de internationale sportwereld echter nog steeds niet gerust. Frankrijk, de VS en het VK eisten meer duidelijkheid over het welzijn van Peng. En ook de WTA vond dat onvoldoende bewezen was dat Peng in orde was. Simon reageerde dat hij ‘blij is haar te zien, maar dat het onduidelijk blijft of ze vrij kan handelen en eigen keuzes kan maken, zonder dwang of inmenging.’ ‘Deze video volstaat niet’, zei hij. ‘Ik heb van bij het begin gezegd dat de gezondheid en veiligheid van Peng Shuai mij zorgen baren en ik vermoed dat haar beschuldigingen onder de mat worden geveegd.’ De WTA-baas zei ook dat de ‘relaties met China (die een grote geldschieter is in de tenniswereld, red.) aan een zijden draadje hangen’.

WTA heeft nog niet gereageerd op het videogesprek tussen IOC en Peng.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig