De politie heeft zo’n 40 mensen aangehouden na de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel. Heel wat straatmeubilair is vernield, ook politiecombi’s zijn beschadigd. Drie agenten raakten gewond.

Nadat de meeste manifestanten rond 17 uur naar huis terugkeerden, bleef een groep de confrontatie met de politie opzoeken. Zij werden samengedreven bij het Jubelpark, daar ging de politie over tot arrestaties. ‘Er zijn een 40-tal aanhoudingen’, bevestigde Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politie Brussel, aan onze zusterkrant Het Nieuwsblad. Ze vertelde nog dat er drie agenten gewond raakten, maar kon nog niet vertellen om wat voor verwondingen het gaat. Ze sprak ook over aanzienlijke schade in de stad. Het gaat vooral om vernietigd straatmeubilair.

De organisatoren hadden opgeroepen om de betoging vredig te laten verlopen en ook tijdens de manifestatie zelf probeerden ze relschoppers tot bedaren te brengen. De meeste betogers stapten gewoon mee om hun stem te laten horen, letterlijk en via spandoeken en pancartes. Maar onruststokers deden de boel uit de hand lopen.

Vernielingen

Agenten zijn bekogeld met vuurwerk en glazen flessen, combi’s zijn beschadigd met verkeersborden, vuilnisbakken en opeengestapelde paletten zijn in brand gestoken, autoruiten sneuvelden en het postkantoor aan de Regentlaan is de vernieling in geslagen. Video’s daarvan circuleren op sociale media. Burgemeester Philippe Close (PS) heeft via Twitter laten weten dat hij de onruststokers ten strengste veroordeelt en dat hij het bevel gaf om de video’s te analyseren. Hij bedankt ook de politie en verschillende publieke diensten ‘voor hun professionalisme’.

De politie, massaal aanwezig in gevechtsuitrusting, chargeerde verschillende keren en zette traangas en het waterkanon in toen een deel van de betogers van het officiële parcours wilden afwijken. Eén betoger is met de ziekenwagen afgevoerd.

Betoging tegen coronamaatregelen: 3 agenten gewond, 42 arrestaties, 35.000 betogers en veel vernielingen
Foto:  REUTERS

35.000

‘Samen voor vrijheid’ was het motto waarmee organisatoren als Vecht Voor Vrijheid, Viruswaarheid, Teachers For Freedom en anderen de betoging aankondigden. Zij rekenden op zo’n 25.000 aanwezigen, volgens de officiële telling van de Brusselse politie waren het er 35.000.

Onze reporter ter plaatse, Stijn Cools, kon niet één type betoger onderscheiden. ‘Het is een bont allegaartje van mensen’, zei hij. ‘Zowel ouderen als kinderen aanwezig, zowel Nederlands- als Franstaligen, zowel alternatief uitziende yogaleraars als extreemrechtse conservatievelingen.’ Ook liepen verschillende verpleegkundigen mee. En er was een delegatie van Vlaams Belang.’ Wel hadden de meeste betogers iets met elkaar gemeen: ze droegen geen mondmasker in de dichte drom.

Betoging tegen coronamaatregelen: 3 agenten gewond, 42 arrestaties, 35.000 betogers en veel vernielingen
Foto:  BELGA

Het protest was niet enkel tegen de coronapas (het Covid Safe Ticket) gericht, maar ook tegen vaccins, viel af te leiden uit de slogans.

‘QR is apartheid’, ‘En dan nu een vaccin tegen politieke immoraliteit’, ‘Hart voor vrijheid’, het zijn maar enkele van de vele leuzen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in