Franstalige vakbonden plannen actiedag tegen verplichte prik in zorgsector
Themabeeld  Foto:  Kristof Vadino

De Franstalige overheidsvakbond CSC Services publics dreigt met harde acties in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen na het akkoord binnen de regering over een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Het Franstalig vakbondsfront kondigt een actiedag aan op 7 december. Vlaanderen volgt niet. ‘De situatie is hier anders’, klinkt het bij ACV Puls.

Het federale kernkabinet is het vrijdag eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon.

Het akkoord voorziet in een soort achterpoortje in vergelijking met een eerder regeringscompromis. Zorgpersoneel dat dat voor 31 maart schriftelijk aangeeft, kan dus ook gewoon geschorst worden. Dan valt men zonder loon of uitkering, maar blijft het arbeidscontract wel bestaan.

Voor de Franstalige overheidsvakbond CSC Services publics volstaat dat niet. ‘Waarom moet aan niet-vaccinatie een sanctie worden verbonden?’, aldus nationaal vakbondssecretaris Véronique Sabel. CSC Services publics had eerder een stakingsaanzegging ingediend voor de Brusselse en Waalse ziekenhuizen. Die aanzegging gaat maandag in en geldt voor een hele week.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront in Franstalig België kondigt op 7 december een actiedag aan tegen het regeringsakkoord. Volgens de zorgvakbonden zal de dreiging van sancties ervoor zorgen dat de werklast in de sector enkel maar zal stijgen, en zal ook de zorg aan kwaliteit inboeten.

De Vlaamse vakbonden hebben geen stakingsaanzegging ingediend, en zijn dat ook niet van plan, schrijft zusterkrant Het Nieuwsblad. ‘Wij gaan hier geen actie rond voeren’, zegt Jan Piet Bauwens, ondervoorzitter van de socialistische BBTK. ‘Ik zou liever actie zien rond het tekort aan personeel. Vandaag gaat het enkel over vaccineren, maar alstublieft, laat het systeem toch niet imploderen.’

Vakbonden misnoegd

‘Wij zijn niet tegen een verplichte vaccinatie’, verduidelijkte Olivier Remy, federaal afgevaardigde bij ACV Puls, de grootste vakbond in de zorgsector aan deze krant. ‘Maar personeel ontslaan op een moment dat de besmettingen stijgen en de druk op zorginstellingen weer stijgt, is echt geen goed idee.’ Aan zusterkrant Het Nieuwsblad laat hij nu weten dat er geen acties zullen volgen in Vlaanderen. ‘De context in Vlaanderen is anders dan in Wallonië. De vaccinatiegraad in ziekenhuizen en woonzorgcentra ligt daar veel lager dan hier.’

Correctie (20/11/2021):In het oorspronkelijke citaat zei Olivier Remy dat ze niet ‘tegen een verplichte vaccinatie zijn, als die algemeen wordt ingevoerd’. Hij laat weten dat ze niet tegen een verplichte vaccinatie zijn, zonder meer. ACV Puls is wel tegen de manier waarop het nu ingevoerd wordt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig