Nadat vrijdagavond enkele foto’s opdoken van de vermiste tennisster Peng Shuai, verschenen zaterdag videobeelden van haar in een restaurant. Zondag doken er dan weer beelden op waarin ze op een tennistoernooi te zien is. ‘Het is nog altijd niet duidelijk of ze vrij kan handelen en eigen keuzes maken’, reageert WTA-baas Steve Simon.

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde eerder deze maand de voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik. Kort na de beschuldiging werd het bericht verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Chinese staatsmedia gaven een e-mail vrij die van haar hand zou zijn, maar er zijn twijfels over de authenticiteit.

Vrijdagavond werden door de twitteraccount @shen_shiwei enkele foto’s van de tennisspeelster gepubliceerd, onder meer met een tofee en de Chinese vlag op de achtergrond. De tennisster hield een kat in de armen. Het account is van een journalist van CGTN, de internationale arm van de staatszender CCTV. Volgens de journalist zijn de foto’s door de speelster zelf gepost op een sociaal netwerk, om haar contacten ‘een goed weekend’ te wensen. Aan de beelden werd niet meteen veel geloofwaardigheid gehecht, omdat het niet duidelijk is hoe recent ze zijn.

Is dat de reden dat er zaterdag opnieuw beelden opdoken? Deze keer werden ze op Twitter gelost door Hu Xijin, de hoofdredacteur van Global Times, een Chinese staatskrant. Die kondigde eerst aan dat Peng Shuai snel weer in het publiek zou verschijnen. Vervolgens verschenen beelden waarop de tennisster volgens de hoofdredacteur te zien is met haar coach en vrienden op restaurant. Volgens hem werden de beelden zaterdag gemaakt (zie video bovenaan dit artikel).

In de video laten de aanwezigen argeloos vallen dat het ‘morgen 21 november’ is. Ook de pandemie wordt genoemd. Nieuwe beelden op zondagochtend tonen Peng Shuai op een tennistoernooi. Ze begroet er een groepje jonge tennisspelers.

Toch is WTA-baas Steve Simon er niet gerust op. De voorzitter van het vrouwentennis reageerde dat hij ‘blij is haar te zien, maar dat het onduidelijk blijft of ze vrij kan handelen en eigen keuzes kan maken, zonder dwang of inmenging.’ ‘Deze video volstaat niet’, zegt hij. ‘Ik heb van bij het begin gezegd dat de gezondheid en veiligheid van Peng Shuai mij zorgen baart en ik vermoed dat haar beschuldigingen onder de mat worden geveegd.’ De WTA-baas zegt ook dat de ‘relaties met China aan een zijden draadje hangen’.

Verschillende tenniskampioenen, waaronder Novak Djokovic, Naomi Osaka en Serena Williams uitten al hun steun aan Peng Shuai. Onder de hashtag #whereispengshuai wordt druk gezet op de Chinese autoriteiten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig