Meer dan 600 patiënten op intensieve zorg
(Bonheiden)   Foto:  Dieter Telemans

De coronacijfers blijven stijgen: zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnamen.

Vrijdag lagen er in de Belgische ziekenhuizen 603 coronapatiënten op intensieve zorg, zo blijkt uit de jongste cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano. Daags voordien was er sprake van 578 coronapatiënten op intensieve.

De stijging zet zich dus nog altijd door. In de week van 13 tot en met 19 november werden er gemiddeld 268,3 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Dat is 29 procent meer dan vorige week. Intussen bevinden zich 2.957 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, 90 meer op één dag tijd.

Het zijn er bovendien bijna een kwart meer op een week tijd. Op de afdelingen intensieve zorg liggen 603 covid-patiënten, eveneens een stijging met 24 procent op een week tijd en ruim honderd meer dan  vorige week vrijdag (487). Daarbij hadden 312 patiënten ademhalingsondersteuning nodig, 37 anderen lagen aan de hart-longmachine (ECMO).

Ook het aantal coronabesmettingen neemt nog altijd toe. Het zevendaags gemiddeld bedraagt nu al 12.054 besmettingen per dag, een stijging met 19 procent op een week tijd. Er werden in die periode gemiddeld 85.109 tests afgenomen, waarvan 14,4 procent positief bleek. Oost-Vlaanderen tekent afgetekend de grootste stijging op, met een stijging van het aantal positieve testen met 44 procent. Dan volgen West-Vlaanderen (+25 procent),  Antwerpen (+24 procent) en Namen (+21 procent). In Limburg steeg het aantal besmettingen met 19 procent, in Vlaams-Brabant is dat plus 17 procent.

Voorts zijn er in de week van 10 tot en met 16 november gemiddeld 30,9 mensen per dag overleden na een besmetting met het coronavirus. Ook dat is een stijging (+29 procent). Het totale dodental voor België sinds de start van de pandemie bedraagt 26.600.

Strengere maatregelen

Nu de vierde besmettingsgolf van de coronapandemie zo hevig woedt, gelden vanaf vandaag weer strengere coronamaatregelen. Mondmaskers moeten bijvoorbeeld opnieuw gedragen worden in zowat alle publieke binnenruimtes, en dat vanaf de leeftijd van 10 in plaats van 12 jaar. Voor publieke evenementen geldt dat ook buiten. De mondmaskers mogen alleen ‘occasioneel worden afgezet om te eten en te drinken’ of bijvoorbeeld bij het sporten.

Voorts wordt ook telewerk weer verplicht, behalve wanneer dat onmogelijk is door ‘de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening’. Onder meer voor kmo's waar minder dan vijf mensen aan de slag zijn, geldt er een uitzondering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig