Bij de rellen in het centrum van Rotterdam tegen de coronamaatregelen zijn vrijdagavond zeven mensen gewond geraakt. Twee betogers zijn met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis. 51 mensen werden aangehouden. De politie van Rotterdam ontkent met klem dat er een dode is gevallen.

Honderden betogers hadden zich vrijdagavond in Rotterdam op de Coolsingel verzameld. Ze protesteerden tegen het zogenoemde 2G-beleid waarbij mensen alleen nog maar een coronapas krijgen wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn. De betoging liep vervolgens uit op rellen.

Relschoppers staken zwaar vuurwerk af, stichtten op meerdere plekken brand en gooiden met objecten naar de politie. Zeven mensen zijn gewond geraakt en er werden 51 arrestaties verricht. Opvallend: de helft van hen zijn minderjarigen.

‘Géén dodelijk slachtoffer’

Twee betogers belandden met schotwonden in het ziekenhuis. Er wordt onderzocht of het gaat om politiekogels. Gisteren had de politie al gemeld dat agenten waarschuwingsschoten hadden gelost en dat er ‘op meerdere momenten’ gericht werd geschoten. ‘Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken’, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten.

Bij de ongeregeldheden raakten ook agenten gewond. Een van hen moest naar het ziekenhuis met een verwonding aan een been, een andere agent is behandeld door ambulancepersoneel.µ

Op sociale media doen berichten de ronde over een dodelijk slachtoffer, maar dat ontkent de politie van Rotterdam met klem. ‘Er gaan nog steeds verhalen rond dat er een dode zou zijn gevallen bij de rellen op de Coolsingel in Rotterdam vrijdagavond en -nacht. Dit is NIET het geval’, laat de politie via Twitter weten.

Zaterdag opnieuw manifestaties in Nederland

Zaterdagmiddag bracht een manifestatie in Breda enkele honderden mensen op de been. De betoging is toegestaan en verliep zonder incidenten. Een gelijkaardige actie in Amsterdam werd na de rellen in Rotterdam afgelast. Toch doken een duizendtal manifestanten op aan de Dam in het centrum van de hoofdstad. Omstreeks 18 uur liep de betoging af, meldt NOS. Het bleef rustig.

‘Orgie van geweld’

De betoging in Rotterdam werd vrijdag pas aangekondigd via sociale media. Een woordvoerster van de stad liet weten dat de demonstratie niet was aangemeld. ‘Dat het zo heftig zou worden, hadden wij ook niet verwacht’, zegt een politiewoordvoerder. De Nederlandse regering kondigde vorige week een ‘milde lockdown’ aan voor de komende weken om de stevige opmars van het coronavirus tegen te gaan.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak achteraf van ‘een orgie van geweld’ in het Rotterdamse centrum. Volgens de burgemeester heeft de politie inmiddels ‘de macht terug’ in het hart van de stad. Zaterdagochtend noemde minister van Justitie Ferd Grapperhaus de rellen ‘weerzinwekkend om te zien’. De minister erkende ook dat de coronamaatregelen veel losmaken in de samenleving, en daar moet een stevig debat over kunnen worden gevoerd. ‘Intimidatie en geweld horen daar niet. Demonstreren is een groot recht in onze samenleving, maar wat we gisteravond hebben gezien is simpelweg misdadig gedrag.’

Rotterdam is zaterdag met een kater wakker geworden, stelt wethouder Vincent Karremans (buitenruimte en handhaving). ‘Terwijl Rotterdam met een kater wakker wordt van een nacht die heel veel Rotterdammers, waaronder ik, heel boos heeft gemaakt, zijn de helden van Stadsbeheer al uren bezig de boel op te ruimen zodat de stad weer open kan’, tweette Karremans. ‘De stad is namelijk van ons en niet van relschoppers’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig