Joe Biden draagt macht tijdelijk over aan Kamala Harris tijdens colonoscopie
Joe Biden komt aan in het ziekenhuis.  Foto:  AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tijdens een colonoscopie even zijn macht aan vicepresident Kamala Harris overgedragen.

Biden moest vrijdag als deel van zijn jaarlijks medisch onderzoek onder narcose een colonoscopie ondergaan. Tijdens de ingreep nam Kamala Harris zijn taken over. ‘De vicepresident zal vanuit haar kantoor in de West Wing werken’, zei Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis. Zo was Kamala Harris de eerste vrouw die (eventjes) de functie van president uitoefende. Intussen heeft Biden zijn taken opnieuw opgenomen.

Joe Biden draagt macht tijdelijk over aan Kamala Harris tijdens colonoscopie
Kamala Harris en Joe Biden.  Foto:  EPA-EFE

Het Witte Huis benadrukte dat het om een routineonderzoek ging. De presidentiële macht is in zulke omstandigheden eerder al overgedragen aan de vicepresident. Zo onderging president George W. Bush volgens Psaki in 2002 en 2007 ook colonoscopieën en nam toenmalig vicepresident Dick Cheney diens taken over.

Zaterdag wordt Biden 79 jaar. Hij is de oudste persoon ooit die tot Amerikaanse president is verkozen. Tijdens de presidentscampagne stelde Donald Trump de gezondheid van Joe Biden geregeld in vraag. In 2019 gaf Biden een samenvatting van zijn medisch dossier vrij. Zijn dokter verklaarde hem gezond en in staat om het land te leiden.

Vrijdag zou het Witte Huis de resultaten van het nieuwe medische onderzoek nog bekendmaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig