Oostenrijkse ex-kanselier Kurz verliest nu ook onschendbaarheid
  Foto:  REUTERS

De weg is vrij­gemaakt voor een eventuele vervolging van Sebastian Kurz, die onlangs moest aftreden als kanselier van Oostenrijk.

Het Oostenrijkse parlement stemde donderdagavond eenparig in met de opheffing van de par­lementaire onschendbaarheid van Sebastian Kurz (35). De ex-kanselier en zijn partij stemden daarmee in: zij willen dat de ­corruptieaffaire waarin ‘de wonderboy van de Oostenrijkse politiek’ genoemd wordt, zo snel ­mogelijk uitgeklaard wordt.

De affaire draait rond gestuurde opiniepeilingen die de directe entourage van Kurz bestelde bij een bevriende krant en betaalde met belastinggeld. Het was de ­bedoeling om Kurz, toen minister van Buitenlandse Zaken, de leiding van de ÖVP in handen te geven en partijvoorzitter Reinhold Mitterlehner aan de kant te schuiven. Dat moest dan weer de weg vrijmaken voor Kurz om een gooi naar het kanselierschap te doen.

Op 6 oktober viel het ­gerecht binnen in het ambts­gebouw van de jonge kanselier, het ministerie van Financiën en het hoofdkwartier van de ÖVP. Kurz ontkende alles, maar moest onder druk van lekken in de pers en van zijn groene coalitiepartner enkele dagen later toch ontslag nemen. Hij bleef partijvoorzitter en nam de leiding van de ÖVP-fractie op zich.

Kurz wordt ook verdacht van meineed bij het parlementaire onderzoek naar Ibizagate, waarbij de toenmalige vicekanselier Heinz-Christian Strache van de uiterst-rechtse FPÖ ontslag moest nemen. Kurz zou gelogen hebben over zijn rol bij de benoeming van een vriend aan de top van een overheids­bedrijf. Ontsleutelde tekstberichten op de gsm van die topman doen het ­tegendeel vermoeden. Kurz riskeert in dit dossier drie jaar cel, maar ontkent ook hier alles.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in