Syrische zanger Omar Souleyman vrijgelaten in Turkije
Souleyman in 2014 op Pukkelpop.  Foto:  DBA

De Turkse autoriteiten hebben de populaire Syrische zanger en elektronica-artiest Omar Souleyman vrijgelaten. Hij werd woensdag opgepakt vanwege vermeende banden met de Koerdische rebellengroep PKK.

Een lokale rechtbank heeft de muzikant vrijgelaten nadat hij bij de veiligheidsdiensten een verklaring had afgelegd, zo meldt een veiligheidsbron. Souleymans manager bevestigt de vrijlating.

Souleyman begon ooit zijn carrière als dj en performer tijdens huwelijksfeesten. Hij slaagde erin om internationaal door te breken met onder ander zijn nummer Warni Warni’. Zijn stijl is een originele mix van Arabische en Koerdische dabke en electronica. De 55-jarige muzikant heeft al meer dan 500 albums opgenomen.

Lees ook: Gestresseerde krachtpatsers pesten graag de zwakste op de speelplaats

Souleyman is afkomstig van de Noord-Syrische regio Al-Hasakah in de buurt van de Turkse grens. In 2011 ontvluchte hij de Syrische burgeroorlog en vestigde zich aan de andere kant van de grens in Sanliurfa. Volgens zijn manager werd de man gearresteerd in zijn huis in Sanliurfa in Zuidoost-Turkije waar hij sinds 2011 een bakkerij runt.

Terugkeer naar Syrië

Het is voorlopig nog onduidelijk waar de beschuldigingen aan het adres van Souleyman vandaan komen. De zanger is zelf van Arabisch-Syrische afkomst maar komt van een voornamelijk Koerdische regio. Hij zou ondervraagd geweest zijn over berichten dat hij recent in Syrië naar een regio was gegaan die onder de controle valt van het YPG, de ‘volksbeschermingseenheden’ in Syrië onder Koerdische controle. Volgens de Turkse autoriteiten is het YPG een Syrische arm van het PKK.

In de voorbije jaren zag Turks president Recep Tayyip Erdogan er geen graten in om elke vorm van tegenstand in de kiem te smoren door mensen in de cel te steken en censuur op sociale media in stand te houden.

Omar Souleyman trad verschillende keren op in België. In 2014 stond hij op het podium tijdens Pukkelpop.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig