‘Digitale monumenten’ leveren Wout van Aert bijna 50.000 euro op
Wout van Aert surft mee op de cryptogolf.  Foto:  EPA-EFE

Ook Wout van Aert surft mee op de laatste nieuwe trend. Onze landgenoot heeft drie van zijn hoogtepunten van de afgelopen twee wielerseizoenen geveild als NFT, een op de blockchain geregistreerd eigendomsbewijs. In totaal leverde dat bijna 50.000 euro op.

‘Voor de eerste keer worden drie van mijn carrièrehoogtepunten onsterfelijk gemaakt als NFT’s’, kondigde Van Aert de veiling vrijdag aan op Twitter. ‘Het is mooi dat we met deze technologie die hoogtepunten bij de fans kunnen brengen.’

NFT staat voor non-fungible token en is een contract geregistreerd op de blockchain dat van iemand de exclusieve eigenaar van een digitaal object maakt. In dit geval kon je de digitale eigenaar worden van drie van Van Aerts grootste overwinningen de afgelopen seizoenen: zijn zege in de Strade Bianche in augustus 2020, zijn overwinning op de Mont Ventoux in juli van dit jaar, en zijn spurtzege op de Champs Elysées in diezelfde Tour de France.

Bieden op die NFT’s kon gedurende vier dagen op OpenSea, maar moest wel gebeuren met cryptomunten. De hoogste bieder krijgt daarna een digitaal kunstwerk van die zege. Je kan het dus enkel digitaal bewonderen en niet fysiek op je kast zetten bijvoorbeeld.

Desondanks bracht de NFT-collectie van Van Aert in totaal zo’n 47.000 euro op. Voor zijn zege in de Strade Bianche was het hoogste bod 16.603,10 euro. Zijn zege op de Mont Ventoux leverde 15.598,88 euro op en die op de Champs-Élysées was goed voor 14.822,80 euro.

‘Digitale monumenten’ leveren Wout van Aert bijna 50.000 euro op
De drie NFT’s van Wout van Aert.  Foto:  Momentible

NFT’s winnen aan populariteit, ook in de sportwereld. Basketballers uit de NBA waren er al mee vertrouwd en ook Romelu Lukaku ging Van Aert al voor. Een video van twaalf seconden van een dunk van LeBron James bracht al 208.000 dollar op. Een werk van Lionel Messi leverde dan weer al één miljoen euro op.

Momentible, het Nederlandse cryptobedrijfje waarmee Van Aert samenwerkt, veilde eerder al het moment waarop voetbalclub PSV Eindhoven Europa Cup 1 won in 1988. Ook de recordpoging van de Keniaanse marathonloper Eliud Kipchoge, die in 2019 stuntte met een marathon onder de twee uur, ging onder de hamer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig