Rode Duivels blijven in Wales steken op gelijkspel
  Foto:  AP

Het WK was al binnen, maar onze laatste kwalificatiematch in Wales was toch nog nuttig. In een kolkend stadion werd het 1-1, maar het was vooral een goeie test voor enkele mindere ervaren Rode Duivels. De Bruyne maakte het doelpunt voor de Belgen.

Met De Ketelaere, Theate, Origi en daarna ook Saelemaekers en Vanzeir was het soms zoeken naar automatismen, maar deze oefening is voor herhaling vatbaar. Eigenlijk stond er tijdens Wales-België nog weinig op het spel. Ons land had zijn WK-ticket al binnen en de Welshmen waren al zeker van de barrages. Toch vormde het Cardiff Stadium een decor voor een leuk schouwtoneel. Het stadion van 32.000 man was uitverkocht.

Divide et impera

De driehoek Witsel-De Bruyne-Vanaken heerste op het middenveld en de Man City-speler deed aan divide et impera, verdeel en heers. Toen de Welshe fans echt op zijn kap gingen zitten vond De Bruyne het helemaal welletjes. Eerste miste hij nog een volley met links waarna hij zich excuseerde, maar in rebound knalde de middenvelder het leer binnen met rechts.

Dat het gerodeerde middenveld goed draaide, was evenwel niet het hoofddoel deze avond. Het was vooral kijken hoe de minder ervaren Duivels het ervan af zouden brengen in deze kwalificatiemach. In de spits stond Divock Origi ondersteund door Charles De Ketelaere. De defensie bestond uit het trio Castagne, Boyata, Theate. Over de diepe spits kunnen we kort zijn. Origi mag dan al 26 jaar zijn en bij Liverpool voetballen, hij voelde zich duidelijk niet in zijn sas. De aanvaller legde amper één goeie actie op de mat. Dan deed Benteke het vorige zaterdag beter.

De achterhoede krijgt een genuanceerder oordeel. Arthur Theate speelde vrij complexloos bij zijn grote debuut. Hij ging stevig in duel en probeerde mee te voetballen. Helaas werd hij soms in de steek gelaten door Dedryck Boyata. Die struikelde al eens over de bal en trad soms niet doortastend op. Zo slikte België de 1-1. Ja, Theate ging onstuimig naast de voorzet toen Moore scoorde, maar het kwaad was al geschied toen de voorzet kwam. Op zo’n momenten moet Theate wat oordeelkundiger leren zijn, maar hij verdient nog een kans.

Het gevolg was dat het stadion weer in hogere sferen raakte. Wales had genoeg aan een punt om tweede te eindigen en zo het thuisvoordeel te hebben in de barrages. Oké, De Bruyne bediende nog eens heerlijk Thorgan Hazard die de potentiële wereldgoal op de paal knalde, maar na de pauze zakten de Belgen weg.

Goeie Casteels

We gingen grossieren in balverlies. Ook De Ketelaere had daar af en toe last van en werd vervangen. Het is duidelijk dat deze jongens nog wat automatismen missen. Dat werd nog meer zichtbaar toen Martinez nog andere niet zo gevestigde waarden inbracht. Dendoncker mocht opdraven in de verdediging, Saelemaekers stond centraal en Dante Vanzeir werd de spits. Veel kregen zij niet meer klaar. Integendeel, het was doelman Koen Casteels die nog de Welshe winning goal uit zijn netten sloeg.

Na drie jaar wordt het met dergelijke wedstrijden moeilijker en moeilijker voor België om de nummer 1 de blijven op de Fifa-ranking. Vannacht verloren we die bijna aan Brazilië, maar het Zuid-Amerikaanse land slaagde er niet in een goal te maken tegen Argentinië waardoor de partij eindigde op 0-0.

We halen in deze WK-voorronde zelf 21 op 24 en gaan naar Qatar. In het voorjaar kunnen we verder oefenen met deze minder gerodeerde Duivels. Bovendien, als de nood hoog is er altijd nog Kevin De Bruyne. Hij heeft de sleutel. King Kev was betrokken bij 24 goals in de laatste 19 interlands en als hij draait, voetbalt het team twee niveaus hoger.