Senaatsvoorzitter test positief na contact met premier, koning Albert en koningin Paola
  Foto:  belga

Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) is geveld door het coronavirus. Ze had maandag nog contact met onder meer koning Albert, koningin Paola en premier Alexander De Croo.

‘Er klopte iets niet’, stelt D’Hose. ‘Ik ben dan maar naar de apotheker om een zelftest geweest. Bij mij kleurde die roze, bij mijn vriend rood. De huisarts stelde voor toch te testen, en daarnet, in de vroege avond kreeg ik het nieuws dat ik positief ben. Mijn partner heeft zijn uitslag nog niet, maar ik verwacht ook daar slecht nieuws.’ D’Hose moet tien dagen in quarantaine.

Als Senaatsvoorzitter was D’Hose maandag nog in het federaal parlement voor de viering van Koningsdag. Daar ging ze onder meer op de foto met Koning Albert II en Koningin Paola, premier Alexander De Croo en verschillende andere ministers. Op foto’s is te zien dat er afstand gehouden werd of mondmaskers werden gedragen. Buiten zat ze zij aan zij met Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS), zonder mondmasker.

Senaatsvoorzitter test positief na contact met premier, koning Albert en koningin Paola
Foto:  Belga

Vraag is of een deel van het koningshuis en de politiek nu ook in quarantaine moet. ‘Dat was ook mijn bezorgdheid’, geeft ze toe. ‘Maar volgens mijn huisarts moeten enkel de hoogrisicocontacten in quarantaine. En daar zit niemand van het Te Deum tussen.’ Binnen hield ze bijna altijd haar mondmasker op, zegt ze. Had ze haar kapje niet op, was dat niet langer dan een kwartier. Bovendien hield ze voldoende afstand, stelt ze.

Wie was dan wel een hoogrisicocontact? ‘Contacttracing heeft me gevraagd de hoogrisicocontacten van de laatste 48 uur door te geven. In totaal gaat het om een tiental mensen. Drie kabinetsmedewerkers, mijn partner, mijn ouders, en mijn schoonbroer, die zondagavond op bezoek was.’ En wat met de koning? ‘Tegenover hem hield ik altijd afstand. Ik heb mijn kabinetschef de opdracht gegeven met het paleis te bellen, uit voorzorg.’

Werken van thuis uit zit er niet in. ‘Ik heb mijn kabinet gevraagd alles te cancelen. Vrijdag is er een plenaire vergadering. Ook de commissie die zich moet buigen over de staatshervorming zal ik moeten skippen. Het zou niet gaan. Ik voel me ellendig. Bovendien moet ik voorzichtig zijn. Ik heb recent nog hartproblemen gehad.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig