De stiptheidsactie op de luchthaven van Zaventem is afgelopen, zo melden zowel Brussels Airport als de christelijke vakbond dinsdag. Bij de paspoortcontrole zijn er wel nog steeds vertragingen, maar die zullen de komende uren verminderen.

De actie dinsdagochtend het gevolg van vastgelopen loonsonderhandelingen. De vier politievakbonden, ACOD, ACV Politie, NSPV en VSOA, verzetten zich ook tegen een herziening van de eindeloopbaanregeling. Daarnaast leeft er onvrede over een gebrek aan middelen voor de politiediensten.

Op de luchthaven werden dinsdag stiptheidsacties uitgevoerd. Dat leidde tot lange wachtrijen aan de paspoortcontroles. Ook op de toegangsweg naar de luchthaven, de A201, werden doorgedreven controles uitgevoerd door de politie. Op korte tijd stonden er daardoor lange files. In totaal liepen zo’n dertig vluchten vertraging op, die varieerde van dertig minuten tot anderhalf uur. Het ging om vluchten die naar bestemmingen buiten de Shengenzone vlogen. Zowat 200 reizigers misten hun vlucht door de acties.

Eerder op de ochtend werd er ook een grote actie aan de Wetstraat in Brussel gehouden. Het kruispunt met de ring werd geblokkeerd. Daardoor ontstonden files tot meer dan twee uur.

Vakbondssecretaris bij ACV Politie Joery Dehaes is ‘absoluut tevreden’ met het verloop van dag. ‘Er zijn een duizendtal militanten op straat gekomen, de impact en de aandacht was groot. Maar we zouden pas echt tevreden zijn als er ook een degelijk voorstel van de regering op tafel gelegd wordt.’

Maandag onthaalden zo’n 200 agenten het vorstenpaar met boegeroep tijdens het Te Deum in Brussel:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig