VS veroordelen Rusland wegens ‘gevaarlijke’ en ‘onverantwoorde’ ruimtetest
  Foto: afp

Rusland heeft maandag een ‘gevaarlijke’ en ‘onverantwoorde’ test uitgevoerd in de ruimte. De proef bracht het Internationaal Ruimtestation ISS en zijn zeven opvarenden in gevaar, zeggen de VS.

De Russen bliezen met een raket een van hun eigen satellieten op, waarbij meer dan 1.500 grotere en honderdduizenden kleine brokstukken van puin ontstonden in de ruimte. Dat was bedoeld als test, maar bracht de bemanning van het Internationaal Ruimtestation (ISS) in gevaar, zegt de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price.

De zeven bewoners van het ISS, onder wie twee Russen, vier Amerikanen en een Duitser, moesten zich door het gevaarlijk dicht passerend ruimtepuin tijdelijk terugtrekken in hun capsules. In geval van nood, zoals een catastrofale botsing, kunnen die capsules snel terug naar huis komen.

De topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa, Bill Nelson, zegt in een mededeling verontwaardigd te zijn over ‘roekeloos en gevaarlijk’ gedrag van Rusland. Nelson vindt het ‘ondenkbaar’ dat Rusland Amerikaanse en internationale partners in het ISS in gevaar brengt, net als zijn eigen kosmonauten. De Russische test bedreigde volgens Nasa ook het Chinese ruimtestation. ‘Deze test zal het risico voor astronauten en kosmonauten in het Internationaal Ruimtestation aanzienlijk vergroten, net als voor andere bemande ruimte-activiteiten’, beklemtoonde hij.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos minimaliseerde het incident. ‘De baan van het object, dat de bemanning dwong om volgens standaardprocedures in het ruimtevaartuig te bewegen, is weggetrokken van de baan van het ISS. Het station bevindt zich in de groene zone’, tweette het agentschap.

Het is niet de eerste keer dat Rusland een ruimtewapen test. Vorig jaar vonden ook twee tests plaats, maar toen werd geen satelliet vernietigd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig