camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

postuum Etel Adnan (1925-2021)

De schrijfster die ook schilderde

De Libanees-Amerikaanse dichteres en filosofe Etel Adnan overleed op 96-jarige leeftijd. Pas op late leeftijd werd ze ontdekt als teergevoelige kunstenares.

dinsdag 16 november 2021 om 3.25 uur

Etel Adnan. blg

Etel Adnan was de pensioenleeftijd al ruim gepasseerd, toen ze in 2012 tot de verrassing van de ­Documenta in Kassel werd uitgeroepen. Met haar abstracte schilderijtjes, poésie pure in kleuren en vormen, werd ze ingehaald als te ontdekken éminence grise.

In haar beeldend werk, poëtisch en kleurrijk en soms in de vorm van leporello’s of accordeonboeken, koppelde ze Libanese cultuur aan westerse minimalisme. Haar gedichten waren al veel eerder een eigen leven gaan leiden. Ook in de muziek: met zijn cyclus Andnan songbook schreef de Brit Gavin Bryars in 1998 ingetogen, fragiele composities op ­basis van haar teksten. Ze gaan over leven, liefde, het paradijs, de dood, de oorlog in Libanon.

Schilderen deed Etel Adnan al sinds 1959, maar haar geëngageerde teksten en dichtbundels hadden haar frêle beeldend werk naar de achtergrond geduwd.

Haar levensverhaal is dat van ballingschap en lange reizen, van Smyrna naar Beiroet en later van Parijs naar Californië. Haar bekendste boek, de roman Sitt Marie Rose, schreef ze in 1978 in het Frans. Hij is gebaseerd op een echt gebeurd verhaal, van een kidnapping tijdens de Libanese burgeroorlog, en leest als het relaas van wat burgers te verduren hadden tijdens het brutale conflict. ‘Een klassieker van de oorlogs­literatuur’, zo omschreef The New York Times het boek.

Ook haar poëziebundels, zoals The Arab apocalypse uit 1980, hebben dood en geweld als onderwerp. Adnans laatste poëziebundel, Shifting the silence, verscheen in 2020. In 2014 kreeg ze de titel van Chevalier des arts et des lettres. Werk van haar is op dit moment te zien in het Guggenheim Museum in New York, en bij ons in de expo Eurazië in het Muhka. (gvds)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen