Zo’n 200 agenten aanwezig op eerste politie-actie tijdens Te Deum

De vakbonden bij de politie kondigen vanaf maandag dagelijks acties aan, en dat gedurende meer dan twee maanden. Het zou vooral gaan om stiptheidsacties en verkeerscontroles, maar de eerste actie zou ‘ludieke’ zijn, werd eerder aangegeven. Daarvoor kwamen 200 agenten samen tijdens het Te Deum in Brussel.

‘Vandaag is vooral een visibiliteitsactie, vanaf morgen komen er acties die meer hinder zullen opleveren’, zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA Politie. ‘Dat er op zo’n belangrijk evenement zo’n signaal gegeven wordt, toont aan dat er boter bij de vis moet komen.’ Ongeveer 200 politieagenten, volgens een schatting van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene, hebben maandagvoormiddag actiegevoerd aan de Sint-Michels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, waar traditiegetrouw het Te Deum plaatsvindt voor Koningsdag. De vier politievakbonden (ACV, ACOD, NSPV en VSOA) waren aanwezig. Ze manifesteerden in hun kleuren met vlaggen, rotjes en rookbommen achter de barrières aan de kathedraal. De politieagenten onthaalden de politieke vertegenwoordigers met boegeroep.

De vakbonden protesteren tegen de herziening van de eindeloopbaanregeling bij de politie. Ook zitten de onderhandelingen over een loonsverhoging muurvast. Verder is er onvrede over een gebrek aan middelen voor de politiediensten.

Carlo Medo van het NSPV verbindt de acties ook aan de handhaving van de coronamaatregelen. ‘We vragen al twee jaar dat corona wordt erkend als beroepsziekte, maar we worden aan het lijntje gehouden. We moeten wel overal binnengaan, controleren en zorgen dat iedereen netjes in de pas loopt.’

‘Een achterstand van 20 jaar wegwerken, is niet eenvoudig’

Een onderhandelingscomité woensdag, waarbij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aanwezig was, bracht de partijen niet dichter bijeen. De vakbonden bij de politie, ACV, ACOD, NSPV en VSOA, activeerden daarom een stakingsaanzegging voor de federale politie, zodat die vanaf maandag met acties kunnen starten. Een tweede aanzegging, voor de lokale politie deze keer, wordt komende donderdag onderhandeld. De aanzeggingen lopen tot eind januari.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zegt in een reactie aan persagenschap Belga de politievakbonden te begrijpen, maar vraagt geduld: ‘Nu in enkele maanden een achterstand van 20 jaar wegwerken (de laatste loonsverhoging dateert van de politiehervorming in april 2001, red.), is niet eenvoudig.’ De minister herhaalt ook dat de politiemensen mogen rekenen op haar engagement om een oplossing te zoeken en vooruitgang te boeken.

‘Het land plat’

Wat er precies gepland is, willen de vakbonden niet kwijt. Al minstens tot eind december zouden de bonden een kalender uitgewerkt hebben. ‘De acties zullen crescendo gaan’, zegt Vincent Houssin, voorzitter van VSOA Politie. ‘Afhankelijk van de bereidheid van de overheid om naar ons te luisteren, zullen we een tandje bijsteken.’

Het zou gaan om stiptheidsacties, zoals eind oktober op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, maar ook om extra grondige verkeerscontroles. Volgens Carlo Medo van het NSPV is er ‘enorm veel steun’ van de achterban. Medo betreurt dat de bonden kop van jut zijn als gewone burgers hinder zullen ondervinden van de acties. ‘Maar mensen moeten ook beseffen dat een veilige maatschappij geld kost. Het is hoog tijd dat de beleidsvoerders nu zeggen waar het op staat.’

Volgens Joery Dehaes, secretaris van ACV Politie, zullen aanvankelijk militanten van de vakbonden actie voeren, nadien zouden de acties uitbreiden. Zowel op lokaal als nationaal niveau. De bond merkt eveneens ‘enorm veel respons’.

In een pamflet van het ACOD klinkt het dan weer dat ‘het land plat’ gaat. ‘Alle vervoer, op het land, op het water en in de lucht zal hinder ondervinden. Maar dat is niet alles, ook justitie zal het voelen. Als we het kunnen bedenken, zullen we het doen’, klinkt het.

Het zou gaan om stiptheidsacties, zoals eind oktober op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, maar ook om extra grondige verkeerscontroles, maar wat de acties specifiek zullen zijn, willen de vakbonden niet kwijt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in