De derde avond van het Lichtfestival lokte opnieuw een massa volk bezoekers naar de binnenstad, maar een nieuwe overrompeling bleef uit. Na drie dagen staat de teller van het festival boven het half miljoen bezoekers. Incidenten zijn er amper.

Het was even benauwd, voor wie vrijdagavond tussen 19 en 20.30 uur langs de Sint-Baafskathedraal naar het Bisdomplein wou. Schouder aan schouder aanschuiven blijft onwennig, ook al hebben de meesten mondmaskers aan.   

De derde avond van het populaire Lichtfestival bracht opnieuw een massa volk op de been. Zelfs premier Alexander De Croo (Open VLD) werd gespot. Maar té druk, zoals het donderdagavond was, werd het niet meer.

Donderdag moesten de organisatie en de politie aan de noodrem trekken, de B401 afsluiten en mensen oproepen niet meer naar Gent te komen. Daarvan was vrijdagavond geen sprake.

Rond 21 uur sprak zowel bevoegd schepen Annelies Storms (Vooruit) als de Gentse politie van een drukte vergelijkbaar met de eerste avond van het Lichtfestival, woensdag. Dat blijft een hoop volk, maar de situatie leek onder controle.

Opnieuw massa volk op derde dag Lichtfestival Gent
Een tafereel normaal voorbehouden aan de Gentse Feesten: een mensenzee van de Sint-Michielsbrug tot aan het belfort.  Foto:  fvv

De sfeer was gemoedelijk op het 7,2 kilometer lange parcours en de opstoppingen bleven beperkt. Het lijkt erop dat de beelden van donderdagavond een deel van de bezoekers thuis hebben gehouden.

Het grootste knelpunt blijft de mobiliteit. De parkeergarages zaten vrijdag twee uur voor de start van het Lichtfestival al vol. Er werd opgeroepen naar de park-and-rides te rijden, maar tegen 20 uur was ook de grote parking aan de Weba-Decathlon volzet.

Maar na drie avonden met meer dan een half miljoen bezoekers en voorlopig amper incidenten, kan het Lichtfestival rustiger de laatste twee dagen in gaan.

Naar verluidt | Gent doet het licht uit

Vrijdag klonk hier en daar een roep om het massafestival af te remmen. UGent-rector Rik Van de Walle zei bijvoorbeeld op sociale media niet meer te willen komen. ‘Ik was zeer graag gegaan. Maar ik zie ook wat in de ziekenhuizen gebeurt en ben daar erg bezorgd over’, klonk het.

Maar het festival stopzetten is nooit aan de orde geweest, zegt schepen Storms. Er werden extra doorgangen voorbereid, voor als het te druk werd. Maar dat bleek niet meer nodig. Zaterdagavond gaan de lichtjes nog aan van 19 uur tot middernacht, zondag vanaf 18 uur tot middernacht. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig