Advocaat van nabestaanden Julie Van Espen wil assisenproces achter gesloten deuren
Julie Van Espen werd in mei 2019 vermoord.  Foto:  belga

Advocaat John Maes wil dat het assisenproces rond de moord op Julie Van Espen achter gesloten deuren wordt behandeld, dat kondigde hij zonet aan tijdens de preliminaire zitting.

‘Ik zal het sluiten van de deuren vragen bij de start van het proces (op maandag 13 december, red.)’, aldus meester John Maes, die optreedt voor de burgerlijke partijen. ‘Dit in het kader van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer en haar nabestaanden.’

De advocaten van Steve Bakelmans, Marlies Vercammen en Dimitri De Beco, willen geen commentaar geven op de vraag van Maes. Het parket-generaal zal pas een standpunt innemen over de vraag tot gesloten deuren als Maes bij de start van het proces zijn argumenten op tafel legt.

Dat een assisenproces achter gesloten deuren behandeld zou worden, is zeer uitzonderlijk maar niet uniek. In het verleden zijn er volgens persmagistraat Jo Daenen van het hof van beroep al eerder assisenprocessen – soms gedeeltelijk – achter gesloten deuren verlopen.

Dat advocaat Maes het verzoek kan doen heeft te maken met het feit dat Bakelmans ook vervolgd wordt voor de verkrachting van Van Espen. ‘Deze vraag sluit aan bij de aanbeveling van de Hoge Raad voor Justitie en bij de brief van de ouders waarin ze vragen om zedenzaken achter gesloten deuren te behandelen’, aldus Maes.

Door de zaak achter gesloten deuren te laten behandelen wil de advocaat van de nabestaanden vermijden dat ze in de media geconfronteerd worden met details uit hun privéleven. Voor de familie is het nakende proces heel emotioneel. Zowel de zus, de broer als de moeder van Julie liet via Maes weten dat ze het emotioneel niet zien zitten om te komen getuigen op het proces en dat ze de confrontatie niet aankunnen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig