Turkije weert migranten uit Irak, Syrië en Jemen op vluchten naar Wit-Rusland
Een vliegtuig van Turkish Airlines vertrekt uit Istanbul, in april 2019. Foto: Reuters

Onder druk van de Europese Unie heeft Turkije besloten om vanuit Turkse luchthavens geen onderdanen uit Irak, Syrië en Jemen meer te laten vertrekken naar Wit-Rusland. Reden is de migrantencrisis aan de grens tussen Wit-Rusland en EU-landen.

‘Als gevolg van de problemen met betrekking tot de illegale grensoverschrijdingen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland zullen Iraakse, Syrische en Jemenitische burgers die naar Wit-Rusland wensen te reizen op Turkse luchthavens tot nader order geen tickets meer kunnen kopen en niet langer aan boord kunnen gaan’, zo meldden de Turkse luchtvaartautoriteiten vrijdag op Twitter.

Ook de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij Belavia bevestigde vrijdagochtend al dat de Turkse autoriteiten het bedrijf formeel hebben meegedeeld dat de maatschappij vanuit Turkije geen burgers uit deze drie landen meer aan boord mag toelaten.

Turkije en de nationale luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines werden er de voorbije dagen van beschuldigd mee te werken aan het vervoer van migranten naar Wit-Rusland. Turkish Airlines heeft de aantijgingen ontkend.

De EU heeft gedreigd met sancties tegen luchtvaartmaatschappijen die migranten naar Wit-Rusland brengen. Daar stookt president Aleksandr Loekasjenko de migranten aan om illegaal de oversteek naar de EU te wagen, maar Polen belet hen dat. Honderden migranten, voornamelijk Koerden, zitten al dagen vast aan de Wit-Russisch-Poolse grens bij temperaturen tegen het vriespunt. Hulporganisaties waarschuwen voor een dreigende humanitaire ramp.

Polen heeft 15.000 troepen langs de grens ingezet, een hek met prikkeldraad geplaatst en de bouw van een muur aan de grens met Wit-Rusland goedgekeurd.

VN-Veiligheidsraad

Na een spoedvergadering in de VN-Veiligheidsraad op donderdag veroordeelden de Amerikaanse en Europese delegaties ‘het georkestreerde inzetten van mensen wier leven en welzijn door Wit-Rusland voor politieke doeleinden in gevaar zijn gebracht’.

Brussel beschuldigt Minsk ervan met het sturen van migranten te proberen EU-landen te destabiliseren om de aandacht af te leiden ‘van de eigen toenemende mensenrechtenschendingen’.

Minsk en Moskou verwijten op hun beurt de EU-landenniet te voldoen aan de internationale normen door de migranten te blokkeren, die volgens de twee landen onderdak zoeken na westerse militaire ‘avonturen’ in het Midden-Oosten.

Nieuwe sancties

Rusland ontkent iets met de grenscrisis te maken te hebben. President Vladimir Poetin zei donderdag tegen Europa dat het de banden met Minsk moet herstellen als het de crisis wil oplossen.

In plaats daarvan overweegt de EU nieuwe sancties op te leggen tegen Loekasjenko, bovenop de beperkingen die vorig jaar tegen het land werden ingevoerd na een omstreden presidentsverkiezing. De Wit-Russische leider, die al bijna 30 jaar aan de macht is in het ex-Sovjetland, waarschuwde donderdag dat eventuele nieuwe sancties op een reactie zouden kunnen rekenen.

Aardgas

Hij suggereerde dat Minsk de doorvoer van Russisch aardgas door Wit-Rusland naar Europa, dat voor een derde van zijn gasleveringen afhankelijk is van Rusland, zou kunnen afsluiten.

Maar de EU werd door het Kremlin vrijdag gerustgesteld: ‘De betrouwbaarheid van Rusland als leverancier onder huidige en toekomstige gascontracten staat buiten kijf’, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers.