240.000 bezoekers op één avond, maar Lichtfestival in Gent gaat door zonder aanpassingen
Overrompeling in Gent voor het lichtfestival.  Foto: fvv

Een kleine overrompeling, dat waren de 240.000 bezoekers op donderdagavond. Toch gaat het evenement nog drie dagen verder zonder grote aanpassingen.

Bezoekersaantallen in het pré-coronatijdperk meegerekend, is het geen absoluut record: op de derde dag van het Lichtfestival van 2018 waren er 260.000 bezoekers. Maar nu is het toch een uitzonderlijk aantal: de organisatie telde donderdagavond rond 20.30 uur al 140.000 aanwezigen, hetzelfde aantal dat woensdag verdeeld over de hele avond naar het evenement kwam kijken. De politie en het stadsbestuur riepen daarom in de loop van de avond op om niet meer naar de stad af te reizen. Op het einde van de avond werd afgeklokt op 240.000 bezoekers, meer dan op een avond Gentse Feesten.

Het Lichtfestival is tot en met zondag 14 november nog iedere avond te bezoeken. Op het evenement is het dragen van een mondmasker verplicht en bezoekers moeten de route langs de lichtinstallaties allemaal in dezelfde richting lopen. Maar nieuwe voorzorgsmaatregelen komen er niet, ondanks de drukte op donderdag.

Experts bezorgd

Wel riepen het Gentse stadsbestuur en de politie op om niet vrijdag en zaterdag af te zakken naar de binnenstad - dat zijn traditioneel de drukst bezochte dagen - maar zondag, om drukte te voorkomen. Er werd overlegd met de veiligheidsdiensten vrijdagochtend, maar aanpassingen zijn verder voorlopig niet nodigt oordeelt de Stad Gent.

De Gentse schepen voor Evenementen Annelies Storms (Vooruit) laat weten dat er extra gemonitord zal worden op de invalswegen, maar benadrukte eerder aan VRT Nws dat het advies om niet meer naar Gent af te reizen niet direct met de coronamaatregelen te maken had, maar simpelweg omdat er te veel volk was, waardoor de veiligheid in het gedrang dreigde te komen. De komende dagen zou er snel worden afgesloten, zo werd vanmorgen beslist.

De drukte is ook de experten niet ontgaan. Die stellen zich vragen bij het evenement. Biostatisticus Geert Molenberghs zei in De ochtend dat hij er voorstander van is om evenementen zoals deze, maar ook kerstmarkten niet te laten doorgaan. Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) gelooft dat extra maatregelen nodig zijn om het coronavirus te bestrijden. Welke maatregelen dat dan specifiek moeten zijn, is niet aan hem om te zeggen, vindt hij. ‘Die keuze ligt bij de regering.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig