Minister Vandenbroucke voorstander van vaccinatie zes- tot elfjarigen bij Europese toelating
Minister Vandenbroucke.  Foto:  ISOPIX

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is voorstander van de vaccinatie van kinderen, van zodra het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) daarvoor toestemming geeft. Dat zei hij in het actualiteitenprogramma Jeudi en prime op de Franstalige omroep RTBF.

‘Ik hoop dat we kinderen van zes tot elf jaar kunnen vaccineren vanaf januari. We wachten op groen licht van Europa. Als het mogelijk is, vind ik dat we het moeten doen’, zei Vandenbroucke.

De minister is ook voorstander van een mondmasker in het vierde, vijfde en zesde leerjaar van het basisonderwijs. Wegens de hoge viruscirculatie moeten we mondmaskers dragen, ook op school, zei hij. ‘We hadden de vierde golf verwacht, maar niet dat ze zo sterk zou zijn. We hebben de besmettelijkheid van het virus onderschat’, zei Vandenbroucke. ‘Zonder het vaccin was het een ongeziene ramp geweest.’

Vaccin beschermt, maar remt circulatie niet af

Het vaccin beschermt tegen ernstige ziekte, maar remt de circulatie van het virus niet af, betreurde hij. Dat leidt volgens hem tot de toenemende ziekenhuisopnames die we nu zien, met 472 patiënten op intensieve zorg. ‘We zullen de kritieke drempel van 500 personen op intensieve zorg overschrijden.’

Dat er ook gevaccineerde patiënten op intensieve zorg liggen, komt door de hoge circulatie van het virus. Daardoor worden ouderen met verzwakt immuunsysteem toch getroffen, zei minister Vandenbroucke.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig