Pinguïn legt 3.000 km af en spoelt aan in Nieuw-Zeeland
Twee pinguïns op de Zuidpool. Foto: Edwin Giesbers

Op een Nieuw-Zeelands strand is een Adéliepinguïn aangespoeld, na een tocht van meer dan 3.000 kilometer. Het is nog maar de derde keer dat zo’n pinguïn er levend de kust bereikt. Normaal leeft het dier op het continent Antarctica.

Het dier werd woensdag waargenomen op het strand van Birdlings Flat, een kleine gemeenschap op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Omdat het dier kwetsbaar leek voor onder meer honden, schakelden buurtbewoners een dierenarts in.

Thomas Stracke, van een nabijgelegen opvangcentrum voor pinguïns, vertelt aan lokale media dat hij ‘zeer verbaasd’ was toen hij zich realiseerde dat het om een Adéliepinguïn ging. ‘Het dier is waarschijnlijk de weg kwijtgeraakt.’

De pinguïn was ondervoed en uitgedroogd en heeft een smoothie met vis toegediend gekregen. Het dier zal worden vrijgelaten in een gebied waar geen honden zijn toegestaan. Elders in Nieuw-Zeeland bestaan andere pinguïnsoorten die in het warmere klimaat leven.

Kanarie in kolenmijn

Hoogleraar zoölogie Philip Seddon aan de Otago University legt aan de Britse krant The Guardian uit dat het ‘zeer zeldzaam’ is dat het dier in Nieuw-Zeeland is gesignaleerd. Hij vergelijkt de pinguïn met ‘een kanarie in de kolenmijn’ en stelt dat het een vroeg signaal kan zijn dat het niet goed gaat met de diersoort. Er zijn echter geen andere signalen dat de populatie Adéliepinguïns op Antarctica in gevaar is, stelt Seddon.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in