Acteur Christopher Walken vernietigt echte Banksy
Walken als Frank in Outlaws.  Foto: BBC

De acteur Christopher Walken overschilderde een werk van streetartkunstenaar Banksy. Hij deed dat als zijn personage in een komische serie van de BBC.

In de aflevering van Outlaws die woensdagavond door de BBC uitgezonden werd, is te zien hoe acteur Christopher Walken met een paar vegen van zijn verfroller een einde maakt aan een werk van Bansky. En dat is geen trucage. Een woordvoerder van Big Talk Productions, het productiebedrijf achter het programma, maakte bekend aan The New York Times dat het om een originele Banksy ging en dat Walken er effectief overheen geschilderd heeft.

Het werk in kwestie bevond zich op een muur in Bristol, maar in veilinghuizen zijn werken van de anonieme maar wereldbekende kunstenaar voor recordbedragen onder de hamer gegaan.

Gemaakt om te vernietigen

Pas later kwam de aap, of beter de rat, uit de mouw. Volgens BBC was Banksy speciaal naar de set in Bristol gekomen om er een rat te schilderen, met de bedoeling om de mural te laten overschilderen.

In Outlaws moet Walkens personage, Frank, een taakstraf uitvoeren. Samen met enkele andere personages gaan ze een graffitimuur in Bristol schoonmaken. Achter een houten bord vindt hij een muurschildering van een rat met twee spuitbussen waarboven ‘Banksy’ geschilderd staat. ‘Kijk naar de rat die ik hier vind’, zegt Frank tegen zijn baas. Die is aan het lezen en reageert niet. Waarop Frank zijn schouders ophaalt en de schildering overschildert.

Het is niet de eerste keer dat Banksy zo’n ‘tijdelijk’ werk maakt. In 2018 versnipperde een werk van Banksy zichzelf, vlak nadat het voor 1,2 miljoen euro verkocht was. Vorige maand bracht dat versnipperde werk, Love is in the bin, zelfs 22 miljoen euro op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig