camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

woensdag 10 november 2021 om 17.00 uur

afp

1Derde prik voor volwassenen komt er

De politieke kogel is door de kerk: alles wordt in stelling gebracht voor een massale derde prik voor alle 18-plussers. De regeringen wachten daarmee niet langer op het advies van de wetenschappers.

Binnen twee weken, op 27 november, willen de regeringen de concrete scenario’s op tafel leggen voor de uitrol van een derde prik voor alle 18-plussers, hoogstwaarschijnlijk met Pfizer of Moderna.

‘We moeten ons klaarmaken voor derde prik’

Intussen komt er ook al sneller een extra prik voor iedereen die het Janssen-vaccin kreeg. Die laatste beslissing van de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid kwam er op wetenschappelijk advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Zo’n advies is er voorlopig nog altijd niet voor de algemene derde prik, maar opvallend: daar wacht de politiek niet langer op.

2Google ontsnapt niet aan Europese miljardenboete

EU-commissaris Margrethe Vestager krijgt van het Europees Gerecht gelijk in haar strijd tegen de onrechtmatige marktdominantie van Google Shopping. Er wacht Google een boete van 2,4 miljard euro.

Vestager besliste in 2017 om Google een miljardenboete op te leggen, omdat de Amerikaanse internetgigant zijn dominantie had misbruikt om concurrenten te hinderen. Volgens haar plaatst Google zijn eigen prijsvergelijkingsdienst Google Shopping steevast bovenaan de zoekresultaten, terwijl het concurrerende vergelijkingssites amper vindbaar maakte. Die werkwijze levert Google een onrechtmatig commercieel voordeel op, terwijl er schade is voor Googles concurrenten, maar ook voor de Europese consumenten, die van mogelijk betere en goedkopere alternatieven verstoken blijven.

Google ging niet akkoord met de boete en trok naar het Europese Gerecht. Die oordeelt nu dat de Europese Commissie afdoende heeft aangetoond dat Google misbruik heeft gemaakt van zijn dominante positie. Google kan nog in beroep gaan bij het Europees Hof van Justitie.

3Vluchtelingen in Wit-Rusland breken door Poolse grens

Twee groepen vluchtelingen zijn dinsdagavond vanuit Wit-Rusland de Poolse grens overgestoken. Ze slaagden erin om in de buurt van de dorpen Krynki en Bialowieza de grensafsluiting te vernielen en de grens over te steken, meldt het Poolse nieuwsagentschap Pap. Het gaat om enkele tientallen vluchtelingen. Sommigen van hen werden teruggebracht naar Wit-Rusland, maar anderen zijn gevlucht, zei een woordvoerster van de grenswacht aan de lokale radiozender Bialystok.

De Wit-Russische grenswacht heeft foto’s gepubliceerd van mensen met bebloed hoofd en bloedende handen. Ze zouden snijwonden hebben opgelopen toen ze probeerden over een hek met prikkeldraad te klimmen. Ze hebben medische verzorging gekregen, luidt het.

Aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen zijn honderden mensen in slechte omstandigheden samengetroept. Polen heeft soldaten aan de grens opgesteld om te voorkomen dat ze de grens oversteken. Er werden ook grensafsluitingen geplaatst om de mensen tegen te houden.

Vier vragen | ‘Gangsterregime’ van Loekasjenko kiest voor escalatie met EU

4Vlaanderen telt 72.067 openstaande vacatures, een nieuw record

In oktober werden er bij de VDAB 36.255 vacatures aangemeld, 43 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De stijging van de afgelopen maanden zet zich dus nog altijd door. Maar tegelijk blijft ook het aantal openstaande vacatures, met ruim 72.067 eind oktober, ongezien hoog. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). In een jaar tijd gaat het bijna om een verdubbeling van het aantal openstaande vacatures.

De voorbije twaalf maanden ontving de VDAB bijna 338.000 vacatures, een stijging met 40 procent op jaarbasis. Daarvan staan er eind oktober nog altijd meer dan 72.000 open en dus wil minister Crevits met de VDAB aan de slag om werkzoekenden beter op te volgen en te begeleiden naar de openstaande vacatures, zegt ze. ‘De afspraken tussen VDAB en werkzoekenden moeten doorheen het bemiddelingsproces beter geformuleerd worden. Bemiddelaars worden daarin opgeleid. Heldere afspraken zijn noodzakelijk voor een goede opvolging’, klinkt het.

5Politieke onenigheid na Demirs weigering voor gascentrale in Vilvoorde

 Patrick Hattori

De beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de gascentrale in Vilvoorde niet te vergunnen, beroert de politieke gemoederen. Vooruit en CD&V lieten hun afkeuring al blijken

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) reageerde woensdag in De Ochtend al op Radio 1 dat de weigering ‘een politieke en geen inhoudelijke beslissing is. ‘Ik ben niet verrast’, stelde Bonte nog. ‘Ik stel vast dat, in afwijking van alle adviezen van de administratie, de N-VA-mandataris telkens neen zegt’, aldus Bonte, die het heeft over een ‘puur politieke opstelling’.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau spreekt van sabotage op Radio 1. ‘Er wordt een stok gezocht om mee te slaan, maar dat gebeurt nu op kap van betaalbare energie en zekerheid van energiebevoorrading van de gewone mens.’ CD&V-voorzitter Joachim Coens riep op om de beslissing voor het Overlegcomité waar de verschillende regeringen samen zitten, te brengen. ‘Het geruzie tussen de federale en Vlaamse regering werkt niet’, reageerde Coens op Radio 1. Coens hekelde dat de bevolking zekerheid verdient over de bevoorradingszekerheid.

Demir doorkruist federale plannen voor kernuitstap

6Leveringen aan Panos in station Berchem stopgezet na twee dodelijke ongevallen

Broodjeszaak Panos aan station Antwerpen-Berchem zal tijdelijk geen leveringen ontvangen na de twee dodelijke ongevallen die zich de voorbije dagen voordeden op het plein voor de zaak. Dat heeft moederbedrijf La Lorraine beslist op een crisisoverleg. ‘Mogelijk zal de zaak moeten sluiten’, klinkt het daar.

Bij La Lorraine, het moederbedrijf achter Panos, werd woensdagochtend crisisoverleg gehouden na de twee dodelijke ongevallen op het Burgemeester E. Ryckaertsplein, voor het station Antwerpen-Berchem. Bij die ongevallen kwamen zaterdag en maandag een vrouw van 19 en een vrouw van 55 om het leven. Zij werden allebei omvergereden door een leverancier van de broodjeszaak die achteruit reed met zijn vrachtwagen. Op die vergadering werd beslist om de leveringen aan de broodjeszaak tijdelijk stop te zetten.

‘Na die twee tragische ongevallen, waar we veel vragen en onbegrip over hebben, vonden we het onze morele verplichting om de leveringen op deze locatie stop te zetten’, zegt Nele Van Malderen van La Lorraine. ‘Die leveringen gebeuren door een externe transportfirma en de politie is een onderzoek aan het voeren, dus voorlopig wordt dat stopgezet.’

7Elke dag 186 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames is met meer dan een vijfde toegenomen tegenover een week eerder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers op het dashboard van het gezondheidsinstituut Sciensano. In de periode van 3 tot 9 november zijn elke dag gemiddeld 186,3 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 22 procent in vergelijking met de zeven dagen ervoor.

Tussen 31 oktober en 6 november werden ook elke dag gemiddeld 7.969 besmettingen met het virus vastgesteld. Het gaat om een stijging met vier procent, waardoor de stijging lijkt te vertragen. Tegelijkertijd werden er 10 procent minder tests uitgevoerd. De positiviteitsratio van die coronatests is gestegen tot 11,6 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste coronanieuws via onze coronablog

De r-waarde steeg tot 1,18. Zolang die boven 1 blijft, betekent dit dat een coronapatiënt meer dan één persoon besmet en dat de epidemie dus in kracht toeneemt. Het aantal overlijdens in de periode van 31 oktober tot 6 november steeg met 2 procent, tot gemiddeld 21,6 per dag.

8Trump moet documenten overmaken voor onderzoek bestorming Capitool

De Amerikaanse ex-president Donald Trump moet wel degelijk de gevraagde documenten overdragen aan de speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool onderzoekt. Dat heeft een rechter in Washington geoordeeld, melden de Amerikaanse media.

Trump was in oktober naar de rechter gestapt om de overdracht van de documenten tegen te houden. Hij deed dat nadat president Joe Biden de toestemming had gegeven om archieven aan de commissie te bezorgen die verband houden met het optreden van Trump op 6 januari, de dag dat het Capitool werd bestormd.

Trump beriep zich op zijn executive privilege, waardoor een president het recht heeft om informatie niet vrij te geven aan het Congres. De rechter oordeelde nu dus in zijn nadeel. In het vonnis schrijft ze dat het in het algemeen belang is dat de gebeurtenissen van 6 januari worden onderzocht, zodat die in de toekomst nooit meer zullen gebeuren.

9Armbanden Franse koningin Marie-Antoinette verkocht

  rtr

Enkele armbanden van de Franse koningin Marie-Antoinette zijn bij het veilinghuis Christie’s in Genève voor meer dan 7 miljoen euro onder de hamer gegaan. Het was de eerste keer dat de juwelen met in totaal 112 diamanten, geveild werden. Ze waren bijna tweehonderd jaar lang in dezelfde familie gebleven. De koper bood telefonisch en is niet geïdentificeerd.

Voordat ze met Lodewijk XVI en hun kinderen Frankrijk probeerde te ontvluchten naar aanleiding van de Franse Revolutie, had Marie-Antoinette de juwelen naar Brussel gestuurd. Vandaar werden ze naar haar geboorteland Oostenrijk overgebracht. De koningin werd in 1793 met de guillotine onthoofd. Haar dochter Marie-Therese overleefde de revolutie wel en ontving de juwelen toen ze in Oostenrijk aankwam.

10Angèle en Flume eerste headliners op Dour

Het muziekfestival Dour heeft de eerste artiesten voor zijn editie in 2022 bekendgemaakt. De Belgische popzangeres Angèle wordt een van de headliners, net als de Australische elektromuzikant Flume.

Angèle keert na vier jaar terug naar het festival en zal er deze zomer haar nieuwe album Nonante-cinq voorstellen. Andere namen die werden bekendgemaakt, zijn Amélie Lens, Sven Väth, Reinier Zonneveld, Avalon Emerson, Joy Orbison, Honey Dijon, Folamour, The Blessed Madonna, Sherelle, Oklou, Black midi, Sleaford Mods, Ascendant vierge, Nubya Garcia, Flohio, GoldLink, Princess Nokia, Oboy en Josman.

Dour festival zal plaatsvinden van 13 tot 17 juli 2022 in de gelijknamige gemeente in de provincie Henegouwen. De uiteindelijke line-up zal bestaan uit ongeveer 250 artiesten.

De podcasts van De Standaard