Extra prik voor iedereen die Janssen-vaccin kreeg vanaf midden december, principieel akkoord over algemene boosterprik
  Foto:  BELGA

Dat heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid beslist.

Het zou gaan om 363.000 Belgen, onder wie 243.000 Vlamingen, die volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een boosterprik moeten krijgen. Dat zou midden december al gebeuren, met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna gebeuren. Ook over een algemene boosterprik voor de hele bevolking hebben de ministers vandaag een principebeslissing genomen: die zou er komen.

‘Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken’, tweet minister Beke. ‘Zo geven we de vaccinatiecentra de duidelijkheid die ze vragen.’

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) liet dinsdag al weten een extra vaccin aan te raden voor Belgen die eenmalig gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin, ook mensen jonger dan 65 jaar. De ministers volgen dat advies dus. Het extra vaccin zou minimaal twee maanden na de eerste vaccinatie moeten worden toegediend.

In Duitsland en de Verenigde Staten krijgt iedereen die ingeënt werd met het Janssen-vaccin al na vier weken een extra dosis. Uit verschillende studies blijkt immers dat de bescherming met Janssen ondermaats is.

Veel andere landen schuiven mondjesmaat op naar een derde prik voor iedereen, door eerst opfrissingsprikken aan te bieden voor wie er de grootste baat bij heeft. Dat is ook in België zo. Na de mensen met een zwak immuunsysteem, de ouderen (65+) en het zorgpersoneel, volgt nu dus iedereen die eerder het Janssen-vaccin kreeg.

‘Klaar voor algemene herhalingsdosis’

Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce Vaccinatie, hield al rekening met een grootschalige nieuwe campagne. ‘Het is zo goed als zeker dat we in 2022 de algemene bevolking een herhalingsdosis zullen geven. We moeten goed bekijken wanneer we dat het best doen’, liet hij gisteren aan De Standaard weten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig